Még mindig tart a nyércpara Dániában: fél év múlva is lesz még gond a leölt állatokkal

Még mindig tart a nyércpara Dániában: fél év múlva is lesz még gond a leölt állatokkal

agrarszektor.hu
November elején robbant ki Dániában az a nyérckrízis, ami azóta egy mezőgazdasági miniszterébe került az országnak. A dán parlament most vasárnap megszavazta, hogy fél év elteltével fel kell majd ásni nagyjából négymillió, a koronavírus miatt leölt nyércet, hogy majd biztonságosan szabaduljanak meg a vírust terjesztő állatok tetemétől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Dániában nagyjából 17 millió nyérc elpusztításáról döntöttek, miután kiderült, hogy állatok nemcsak elkaphatják a koronavírust, de annak egy mutálódott változatát tovább is terjeszthetik az emberekre. A levágásokba beleroppant a dán nyércipar, belebukott a mezőgazdasági miniszter, de ezzel még nem ért véget a történet, mert a Holstebro katonai bázison eltemetett, az oszlás közepette fejlődő gázok miatt felpuffadt állatok héliumos lufikként a földfelszínre lebegtek fel a laza talajban, ezért másodszor is el kellett őket temetni, írta meg a Telex.

Korábban felmerült, hogy a nem elégetett, hanem eltemetett dögök megfertőzhetik az ivóvízbázist, ezért a dán ellenzék a temetek kiásását sürgette. A dán parlament végül most úgy döntött, hogy fél év után biztonságos lesz az állatok kiásása, mert addigra már biztos elpusztul bennük a vírus, és így fertőzési kockázat nélkül szabadulhatnak meg a dögöktől.

A rendkívüli sietséggel intézett dániai nyércpusztítás komoly vitát váltott ki az országban. Az ügybe belebukott az ország mezőgazdasági minisztere, Mogens Jensen, és a miniszterelnök Mette Frederiksen is folyamatos védekezésre szorult a 15-17 millió állat halálát jelentő döntése miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02