Idénymunka havi 600 ezerért? Rengeteg magyart keresnek Dániába

Idénymunka havi 600 ezerért? Rengeteg magyart keresnek Dániába

agrarszektor.hu
Ugyan a koronavírus járvány óta nem olyan egyszerűen, mint korábban, de továbbra is lehet külföldi munkát találni, Dániában például folyamatosan keresnek magyarokat idénymunkára, sőt de akár hosszabb időre is. A hirdetésekben ígért fizetés egyáltalán nem rossz a hazai átlagbérekhez viszonyítva, ugyanakkor köszönő viszonyban sincs a dán statisztikai hivatal által mért, az adott szektorban megkereshető összeggel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A koronavírus-járvány megszorongatta a gazdaságokat, és nem enyhült az egész Európára jellemző munkaerőhiány sem: nyugaton továbbra is szükség van az olcsó kelet-európai munkaerőre. Ha nem is olyan mennyiségben, mint 2020 előtt, de továbbra is bőven lehet találni jól fizető, külföldi munkalehetőségeket - írta meg a Pénzcentrum.  A magyar munkaközvetítők által ígért bérek azonban jócskán elmaradnak a dán statisztikai hivatal által mért, a mezőgazdaságban elérhető átlagkeresetektől. Azaz egy a munka miatt kivándorló magyar jóval kevesebbet kap ugyanazért a munkáért, mint a helyiek.

Külföldi munka?

Fontos, hogy a COVID időszak alatt is lehetséges a külföldi munkavállalás és a kiutazás, csak szigorúbb szabályokat kell betartani. Dániai munkalehetőségek például bőven vannak, de nem árt tudni, hogy a világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba a Konzuli Szolgálat tájékoztatása alapján: 2021. április 21-től Dánia meghatározott kritériumrendszer alapján ismét három kategóriát különböztet meg - citromsárga, narancssárga és piros - amely alá a világ országait járványügyi helyzetük rizikófaktora alapján sorol be. Magyarország jelenleg a narancssárga kategória kritériumainak felel meg.

Alapos indok fennállása esetén be lehet utazni Dániába. Ilyen alapos indok lehet egy üzleti út, a munkavállalás, a szállítmányozás, a közeli hozzátartozó látogatása, a születés, a temetés, az egészségügyi kezelés, a bírósági idézés, a sor folytatható. A belépés feltétele egy 24 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt (PCR vagy gyorsteszt) bemutatása. A 24 órás tesztkötelezettség alól kivételt élveznek a 12 éven aluliak, a dán állampolgárok és dániai lakhellyel rendelkező külföldi állampolgárok, valamint a fuvarozók, szállítmányozók.

Álláshirdetésekből nincs hiány

Az interneten nagyjából 3 kattintás után ömlenek ránk a külföldi álláshirdetések, még kutakodni sem kell. Persze most nem az éttermekbe, szállodákba inkább a földekre és az állatok mellé kell az embert. Növénytermesztési és betakarítási munkákra keresnek magyarokat: hetente 45 órát kell dolgozni, alapszintű angol nyelvtudás kell hozzá, és 1300-1400 eurót lehet megkeresni vele havonta (417-508 ezer forintot).

Kertépítő munkára is lehet jelentkezni hosszú távra minimális angol nyelvtudás birtokában. Itt némi kertészeti tapasztalat szükséges, de többet is lehet keresni vele, 1400-1550 eurót (508-562 ezer forintot), és a szállás ingyenesen biztosított. A feladatok jellemzően: sövényvágás, gallyazás, ásás, virágok és fák ültetése, öntözés, növények permetezése, kártevőirtás.

Traktorosként tapasztalattól függően heti 48-50 munkaórával körülbelül nettó 1500-1700 eurót lehet havonta megkeresni (ez forintosítva 544-617 ezer forint között van a mai középárfolyamon). De keresnek dolgozókat tehenészetbe, sertés- és baromfitelepre is, jellemzően 1300-1600 euróért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?