Ennyit keres és ennyi támogatást kap a brit tejtermelő, amikor panaszkodik

agrarszektor.hu
A hideg tavasz, majd a nyári szárazság megnehezítette a brit tehenészetek életét is, ami jelentős jövedelemcsökkenésben nyilvánult meg idén. Az időjáráson kívül az emelkedő költségek is hozzájárultak a nyereség szignifikáns eséséhez. Ezzel együtt még mindig profitábilis ez a tevékenység, de ez már leginkább a támogatásoknak köszönhető - írja a farminguk.com.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az októberben legvégén publikált brit adadatok szerint a húsmarha- és a tejelőmarha-ágazatban is nagyot zuhant a termelés eredményessége. Ez azzal jár, hogy a brit gazdák is egyre inkább rá vannak utalva a támogatásokra. A tehenészetek bevétlei 38 százalékkal csökkentek, miközben az állandó és a változó költségek is sokat emelkedtek idén.

Egy átlagos brit tehenészet bevételei 30.300 fonttot (11,5 millió forintot) tettek ki, miközben támogatásokból különbző jogcímeken összesen 43.400 fontot (16,5 millió forintot) tehetett zsebre. A tej ára 2 százalékot emelkedett, a termelése pedig 7 százalékkal bővült az idei évben, ami biztató lenne, csakhogy a takarmányozási költségek 22 százalékkal nőttek, ahogy a munkaerő és a gépüzemeltetés is több kiadással járt.

Ezzel együtt a tejtermelőknek még mindig nem lehet okuk panaszra, ugyanis ebben az ágazatban találni a legtöbb olyan gazdaságot, amelyikben az éves profit meghaladja 75 ezer fontot (28,5 millió forintot). A baromfiszektor után ez a legjövedelmezőbb állattenyésztési ágazat Nagy-Britanniában.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?