Rengeteg pénzből épül óriási tejkomplexum: 2021-től indulhat az üzem

MTI
Tejkomplexum alapkövét tették le ünnepélyes keretek között hétfőn Szenttamáson a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. (TM Zrt.) beruházásában. A próbaüzem várhatóan 2020 decemberében kezdődik meg, és 2021 januártól indulhat a tej feldolgozása és értékesítése.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tacopulosz Péter, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója elmondta: a komplexum egy modern szarvasmarha telepből és az ehhez kapcsolódó tejüzemből áll majd. A zrt. egy korábban bezárt szarvasmarha telepe újul meg, modernizálódik. A rekonstrukció megvalósításához a cég Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése című felhívásra pályázatot adott be, a támogatói okirat szerinti 891 millió forintos beruházásra elnyert támogatás 445 millió forint - közölte. A tejüzem létesítésére a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati Támogatási program keretein belül nyújtottak be pályázatot. A zöldmezős beruházás a cég szenttamási külterületén valósul meg.

A tehenészeti telep rekonstrukciójával párhuzamosan, szintén pályázati források felhasználásával, létesítenek egy napi 30 ezer liter tej teljes körű feldolgozására alkalmas tejüzemet - mondta. Az üzem közvetlenül a tehenészet mellett lesz, és a tervek szerint a kifejt nyers tej zárt rendszeren keresztül kerül az üzembe. Tacopulosz Péter tájékoztatott arról, hogy a TM Zrt. 480 holtstein-fríz tejelő tehénnel és azok szaporulatával rendelkezik. A vállalat éves szinten 4 millió liter tejet termel, emiatt nagymértékben ki van téve a nyers tej felvásárlási ár ingadozás hatásainak. A kitettség csökkentése és a profit maximalizálása érdekében döntött úgy társaság, hogy saját tejfeldolgozó üzemet létesít. Hozzátette: a szarvasmarhatelepi korszerűsítést követően a tervezett napi nyerstej-előállításuk 12 -14 ezer liter lesz, így évi 4,9 millió liter saját előállítású tej feldolgozására lesz lehetőségük. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03