Mi magasabb: a tejár vagy a munkaerő? - Így látja a termelő

Agrárszektor
Az utóbbi időben a híradások egy része a magas tejárakkal, más része az állattenyésztés munkaerőgondjaival foglalkozott. Vajon hogyan összegződik mindez egy gazdaság hétköznapjaiban? Az agrárszektor.hu megkérdezte magát a termelőt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Közepes évnek lesz mondható az idei. Sem a piaci, sem az időjárási, sem az állategészségügyi kihívások nem voltak olyanok, ami rendkívüli helyzetet eredményezett volna" - mondja Balázs Nóra, a Pély-Tiszatáj Zrt. igazgatóságának elnöke. Az utóbbi egy év aszályos időjárása nem befolyásolta lényegesen az itteni lucerna hozamát, a gabonát is megtermeli magának a cég, csak kukoricát kell vásárolnia. Balázs Nóra úgy véli, az afrikai sertéspestis miatt kevesebb most a disznó, ezért valamivel kisebb lesz a kereslet a tengerire is, ami egy kicsit alacsonyabb árakhoz kellene hogy vezessen a betakarítás után. Egyébként most a cirok silózásához készülnek a Heves megyei gazdaságban - a 10 aranykoronás földeken csak ezt van értelme termelni. Az etetéséhez szaktanácsadót vesznek igénybe.

A legnagyobb bajunk a munkaerő. Az tragédia"

 - fakad ki az elnökasszony. Óriási a fluktuáció, a legtöbb jelentkező csekély tudású és fegyelmezetlen. "Igyekszünk gépesíteni, de mindenkit nem lehet kiváltani, és az ukrán munkás sem biztos, hogy jó megoldás. Pedig sokat költünk a foglalkoztatásra, mert nagy a verseny a jó szakemberekért. Sajnos nem tudunk a kereskedő cégek bérezési ajánlataival versenyezni ezeken a gyenge földeken, ahol a búza csak 4,5-5 tonnát terem."


Ahogy arról korábban az agrászektor.hu már írt, egy jó traktoros ma szezonban nettó 350-450 ezer forintot is megkeres, de igaz ez a műszakvezetőkre is. Az állatorvos szintén középvezetői fizetésért látja el a telep felügyeletét, ezért már napi szinten jelen kell lennie és a hatósági állatorvosi feladatokat is el kell látnia. A fizikai munkások jellemzően teljesítménybérezésben részesülnek, de a 200 ezer nettót ők is megkeresik. Év végén az egész éves hűséget is jutalmazzák a cégek egy prémiummal.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A tej alapára a Pély-Tiszatáj Zrt. könyvelése szerint ma 94,5 Ft, felárral együtt 101 forintot kap most kilónként a Heves megyei cég. A trend a nyári szezonális mélypont után ismét emelkedő. A cég a költségek kézben tartásával igyekszik megtakarításokat elérni. "Ehhez most nagy segítséget kaptunk az AgroVIR programja révén" - meséli Balázs Nóra. "Egy éve tanítjuk az emberek a tevékenységek naplózására, most tartunk ott, hogy már megszokták a napi szintű adatrögzítést, és végre elkezdhetjük elemezni a gazdálkodásunkat." Az 560 tehenes gazdaságban nem látnak más módot a kiadások racionalizálására.

Forrás: tejtermek.hu
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03