Sokat hozhat a konyhára ez a biznisz: most megéri galambot tartani

agrarszektor.hu
Még idén elindulhat a Szárnyaló gazdaság program megvalósulása, amely a magyar húsgalambtenyésztés fellendítését célozza. Az Agrárminisztérium célja, hogy minden megyében legyen 10-30 komoly húsgalambtenyésztő, és a felvásárlás, valamint feldolgozás is biztosítva legyen. A NAK hírét szemléztük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István agrárminiszter tavaly decemberben jelentette be, hogy Szárnyaló gazdaság néven elindítja a nemzeti húsgalambprogramot. A cél az, hogy Magyarország ismét elérje a rendszerváltás előtti szintet, amikor világviszonylatban is a piacvezetők között volt a vágógalamb-előállításban. Emellett az évszázados hagyományokkal bíró vágógalamb-tartás újbóli fellendítése és a galambhús-fogyasztással kapcsolatos, az elmúlt évtizedekben kialakult fogyasztói attitűd megváltoztatása is szerepel a program célkitűzései között. Nagy István a program koordinációjával Bárdos Istvánt, a Magyar Postagalamb Szövetség és a Nemzeti Postagalamb Szövetség elnökét bízta meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

A programban résztvevők számára az Agrárminisztérium 2019. augusztusában egy megpályázható támogatást is meghirdetett. Mivel a galambtartás nem igényel költséges nagyüzemi felszerelést, a támogatás nem a technikai háttérre, hanem a tenyészállatok beszerzésére fordítható. A támogatási kérelmeket csak a 2019. augusztus 1-je és a 2020. október 15-e között vásárolt tenyészállatokra lehet igénybe venni, a kérelmek benyújtására három körben lesz lehetőség, az első ilyen kérelem benyújtási időszak 2019. október 1-je és 2019. október 15-e között lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István agrárminiszter a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy idén 24 millió forint áll rendelkezésre a programban résztvevők számára a támogatási konstrukcióban, amely a számítások szerint négyezer tenyészállat megvásárlására lesz elegendő. Ezek beszerzésével pedig már már idén elindulhatnak a mintaprogramok. Az agrárminiszter szerint megfelelő fajtaválasztással, korszerű tenyésztéstechnológiával és jól kialakított logisztikai háttérrel és jó marketinggel nem lehetetlen az elmúlt évtizedekben hanyatlásnak induló ágazat feltámasztása.

Bárdos István a Szárnyaló gazdaság nemzeti húsgalamb programért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy elsősorban nem a támogatás fogja sikerre vinni a programot, hanem a benne részt vevő tenyésztők munkája és lelkesedése. A miniszteri biztos beszámolt arról is, hogy az elmúlt hónapokban az ország 7 megyéjében 19 tanácskozást tartottak a galambtartás felelevenítése érdekében, amelyen számos régi és új galambtenyésztővel is tárgyaltak. Bárdos István beszámolt arról is, hogy sikerült kiválasztani azt a hústermelésre tartott galambfajtát is, amellyel elindulhat a hazai tenyésztés. Ez egy különösen szapora francia fajta, amely 29 nap alatt költi ki a fiókáit, de 12 nap múlva már újra tojásokat rak. Az egyedek gyorsan nőnek, a kikeléstől számított 30 napon belül elérhetik az 500-700 grammos vágósúlyt. A már említett négyezer galamb egyfajta tenyészbázist fog alkotni, amelynek utódaiból jutnak majd el a gazdálkodókhoz az első szülőpárok.

Bárdos István arról is beszélt, a tervek szerint egy tenyésztőhöz 100-200, de legfeljebb 500 szülőpár kerülne kihelyezésre. Ezek nevelése napi pár órás elfoglaltságot jelent, így a galambtenyésztés kiváló alternatíva lehet a munka, a nyugdíj vagy éppen a gyermeknevelés melletti pluszkereset biztosításához. Az is fontos szempont, hogy a program ott is munkalehetőséget teremthet, ahol ma nehezebb a megélhetés. A miniszteri biztos elmondta, hogy most azt akarják elérni, hogy minden megyében legyen 10-30 olyan termelő, aki legalább 100-200 galambot tart. A tenyésztés mellett a felvásárlás és a feldolgozás megszervezése is folyamatban van, a cél ott az, hogy a galambtartóknak 100 kilométeres körzeten belül biztosított legyen a felvásárlás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?