Ettől is rettegni kell - Veszélyes parazitákat terjesztenek a vándorló állatok

agrarszektor.hu
Rengeteg parazitát hordoznak azok a patás állatok, amelyek vándorló életmódot folytatnak. Ezzel azonban jelentősen növelik a különböző fertőző betegségek terjedésének lehetőségét, amelyekkel a szarvasmarha, a sertés, a kecske és a juh is megfertőződhet. A nagy mennyiségű parazitát hordozó vándorló állatok nagy kockázatot jelentenek az emberekre is, akik a háziasított állatok húsának elfogyasztásával komoly betegségeket kaphatnak el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Több milliárd állat vándorol át évente a világ egyik pontjáról a másikra, miközben rengeteg parazitával találkoznak és hordozzákazokat egyik területről a másikra. Egy kutatócsoport a patás állatokra összpontosítva - szarvas, rénszarvas, gnú, antilop és gazella - kutatást végzett, amelyben megállapította, hogy azok az állatok, amelyek nagyobb távolságokat tesznek meg évről évre, több parazita fajjal fertőződnek meg. 

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A bevándorló állatok nagyobb kockázatot jelenthetnek a háziasított állatokra, illetve az emberekre is azzal, hogy sokkal több parazita van a szervezetükben. A juh, a szarvasmarha, a kecske és a sertés könnyedén megfertőződhetnek a vándorló életmódot folytató patás állatok parazitáitól. Ez az emberek számára is komoly kockázatot jelenthet húsuk elfogyasztásakor, mivel nagyobb a valószínűsége annak, hogy különböző betegségekkel fertőződnek meg.

A kutatók szerint az lehet az oka annak, hogy a paraziták ilyen nagy mennyiségben vannak jelen a vándorló állatokban, hogy ezek az állatok különböző természeti adottságú helyeken fordulnak meg mozgási ciklusaik során. Korábban a kutatók azt gondolták, hogy a vándorlással éppen a parazitákat próbálják elkerülni az állatok, mozgásukkal azonban éppen azok egyik fő terjesztőivé válnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?