Egyre több magyar gazda mond le erről az állatról: sorra tűnnek el az állományok

Egyre több magyar gazda mond le erről az állatról: sorra tűnnek el az állományok

Érezhetően megfogyatkozott az Európai Unió állatállománya az elmúlt időszakban. A sertésállomány az unió egészét nézve 5 százalékkal, a kecskénél pedig 3 százalékos volt a csökkenés, de a juh és a szarvasmarha tekintetében is visszaesés volt megfigyelhető. Magyarországon az uniós átlagnál nagyobb mértékben csökkent a sertésállomány, de ebben nincs semmi meglepő, a fogyatkozás mértéke nem lóg ki az európai átlagból. Az Agrárszektor által megkérdezett szakértő szerint a magyar sertéságazat egy kifejezetten zavaros időszakot tudhat maga mögött, így nincs semmi csodálkoznivaló a számokon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unió állatállománya a 2022. november-decemberi időszakban mintegy 134 millió sertésből, 75 millió szarvasmarhából, 59 millió juhból és 11 millió kecskéből állt. Ez a sertés tekintetében 5%-os, a szarvasmarhánál 1%-os, a juhnál 2%-os, a kecskénél pedig 3%-os visszaesést jelentett 2021 azonos időszakához képest - derült ki az Eurostat friss adatközléséből. Magyarország állatállományánál a visszaesés a sertések tekintetében 6% körül alakult, a szarvasmarhánál közel 2%-os volt, míg a juh- és a kecskeállományt illetően 1,7%-os, illetve több mint 10%-os volt a csökkenés.

Jelentősen csökkent a sertésállomány az EU-ban

A 2022. november-decemberi időszakban Németország és Dánia is a sertésállományának csökkenéséről számolt be, ami az EU-ban regisztrált teljes csökkenésnek több mint felét tette ki. Németország csökkenése az uniós csökkenés 33%-ának felelt meg, összesen 2,4 millióval kevesebb sertést regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában, ami az ország sertésállományában 10%-os visszaesést jelentett. Dániában 1,6 millió sertéssel, vagyis 12%-kal lett kevesebb az állomány az előző évhez képest. Ez az uniós állománycsökkenés 22%-át tette ki. A relatív csökkenés Bulgáriában és Máltán volt a legnagyobb, ezekben az országokban egyaránt 26%-kal esett vissza a sertésállomány. Az Eurostat adatai alapján a csökkenés egy általános tendencia része volt, és két kivétellel minden, 3 milliónál több sertéssel rendelkező uniós tagállam csökkenést jelentett. Olaszország sertésállománya a vizsgált időszakban 330 ezer állattal, mintegy 4%-kal gyarapodott 2021-hez képest, Svédországban pedig 50 ezer állattal nőtt az állomány, ami 3%-os növekedésnek felel meg.

Magyarországot illetően az Eurostat adatai alapján egy 6-6,5%-os csökkenés volt megfigyelhető a sertésállomány tekintetében. Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke szerint ezek a számok a valóságot tükrözik, de a sertés tekintetében elmondható, hogy jó ideje zajlik már az állomány csökkenése. A szakember rámutatott, hogy a tavalyi csökkenés nagyobb volt, mivel a 2022 első negyedévét megelőző 1-1,5 év során rendkívül kedvezőtlen körülmények voltak tapasztalhatóak az ágazatban. A sertésárak nemcsak Magyarországon, egész Európában nagyon alacsonyak voltak, ráadásul az elmúlt 4-5 év során az árakban olyan hullámzás volt megfigyelhető, ami végső soron sokakat elkedvetlenített. Magyarország ilyen téren nem lóg ki az európai átlagból.

Ezek miatt a kedvezőtlen árak és körülmények miatt sokan úgy döntöttek, hogy nem állítanak be hízót, vagy nem telepítenek kocákat. Nagyon zavaros idők voltak, és sajnos nem lehet csodálkozni ezeken a számokon

- mondta Éder Tamás.

A Hússzövetség elnöke rámutatott, hogy jelenleg az élősertés árak (és költségek) is történelmi magasságokban vannak, de az ágazat szereplői nem tudják, mi lesz a következő időszakban. Az önköltség növekedés miatt ugyanis a történelmileg magas élősertés árak nem jelentenek komolyabb plusz jövedelmet a termelőknek, és még az elmúlt évek veszteségeit sem kompenzálták.

A szarvasmarha-, juh- és kecsketenyésztők sem lehetnek elégedettek

A vizsgált időszakban Franciaország és Olaszország is a szarvasmarha-állományának csökkenéséről számolt be, ami az unióban regisztrált teljes csökkenés több mint kétharmadával volt egyenértékű. Franciaország esetében ez az unió teljes állománycsökkenésének 40%-át tette ki, számszerűsítve pedig 340 ezer állattal lett kevesebb, ami a 2021-es szinthez képest 2%-os csökkenést jelent. Olaszország szarvasmarha-állománycsökkenése az uniós visszesés 27%-át tette ki, 2021-hez képest 230 ezer állattal lett kevesebb, ami mintegy 4%-os csökkenést jelent. A legnagyobb, 5%-os relatív csökkenést Bulgáriában regisztrálták. A juhok tekintetében az unió állománycsökkenésének több mint felét, 57%-át Spanyolországban regisztrálták. A spanyol juhállomány 630 ezer egyeddel lett kevesebb, ami 4%-os csökkenés a 2021-es szinthez képest. A másik legnagyobb állománycsökkenés pedig Franciaországban volt megfigyelhető, ahol az unió teljes csökkenésének 36%-át regisztrálták. Számszerűsítve ez annyit tesz, hogy a francia juhágazatban 400 ezer egyeddel volt kevesebb 2022. november-decemberi időszakában, mint egy évvel korábban ugyanekkor, ami 6%-os csökkenést jelent. A kecskeállomány tekintetében Spanyolország csökkenése az EU teljes csökkenésének 33%-át tette ki 130 ezer egyeddel, ami az egy évvel korábbi szinthez képest 5%-os visszaesés. Görögország tekintetében az állománycsökkenés az unió teljes visszaesésének 23%-át tette ki, a 2021-es évhez képest 80 ezerrel lett kevesebb az állomány, ami 3%-os visszaesést jelent.

A magyar szarvasmarha-állomány a 2021-ben 909,9 ezer egyedből állt, 2022 azonos időszakára azonban már csak 894 ezer példányt tett ki, ami összességében 1,75%-os csökkenést jelentett. A hazai juhállomány ezzel szemben 871,7 ezer állatra csökkent az egy évvel korábbi 887 ezres példányszámról. Ezen a téren tehát egy 1,7%-os állománycsökkenést regisztráltak a szakemberek. Ennél jóval látványosabb visszaesés volt megfigyelhető a kecsketartás terén. Míg 2021-ben még 45 ezres kecskeállományról beszélhettünk Magyarországon, ez 2022-re már csak 41 ezer példányt tett ki, vagyis itt az állománycsökkenés mintegy 10,1%-os volt.

Valamennyi állatállomány csökkent az elmúlt évtizedben

Az Eurostat felmérése alapján az is elmondható, hogy az elmúlt évtizedben az állatállomány minden állatfaj esetében csökkent. Ebben az időszakban a kecskeállományban volt a legnagyobb a csökkenés (-9 indexpont 2022-ben 2012-höz képest). A sertésállomány 2020-ig kivételt képezett e tendencia alól, azóta azonban felzárkózott a többi állatfajhoz, és az elmúlt két év mindegyikében jelentős csökkenést mutatott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06