Riasztó jóslat érkezett a szakemberektől: kiderült, mi vár a magyarokra 2023-ban

Riasztó jóslat érkezett a szakemberektől: kiderült, mi vár a magyarokra 2023-ban

Óriási a bizonytalanság a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplői között, senki nem tudja még, mit hozhat, és mit fog ténylegesen is hozni a 2023-as év. Az előző év nehézségei, a történelmi aszály és következményei, az infláció, az energiaárak és szinte az összes előállítási költség növekedése rendkívül nehéz helyzetbe hozták az ágazat szereplőit, sokan szó szerint a túlélésükért küzdenek. Az Agrárszektor által megkérdezett szakértők szerint az idei évben nem várhatóak nagy fejlesztések és beruházások, pedig az egyes ágazatok jövedelmezőségének javítása érdekében igen nagy szükség lenne rájuk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavalyi évben számos kihívással kellett megküzdenie a hazai mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak, kezdve az elszálló energiaáraktól, a jelentősen megemelkedő egyéb költségtételekig, az orosz-ukrán háború okozta nehézségeken át, az infláció és a nyári történelmi aszály okozta nehézségekig. A 2023-as év elején éppen ezért óriási a bizonytalanság az ágazatok szereplőinél, sokan szabályosan a túlélésért, a tevékenységük folytatásáért küzdenek. De egészen pontosan mi is várható az idei évben? Milyen kilátásai vannak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar egyes szegmenseinek? Az Agrárszektor erről kérdezte a szakértőket.

Rengeteg még a kérdőjel a 2023-as év körül, csak remélni lehet, hogy csökken az elmúlt 1-1,5 évben kialakult bizonytalanság - mondta Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. A szakember szerint a mostani információkból kiindulva rendkívül nehéz év előtt áll a magyar élelmiszeripar, mivel az önköltségek oldaláról újabb növekedésre számíthatnak az ágazat szereplői, ezt pedig nehéz lesz beleépíteni az árakba. Jelenleg ugyanis az optimista gazdasági előrejelzések is csak a jelenlegi szint tartását, esetleg minimális növekedést várnak, az azonban biztosra vehető, hogy az emberek jövedelme nem fog jelentősebb mértékben emelkedni. Most még inkább mindenki azt várja, hogy legyen vége ennek a régóta tartó bizonytalanságnak. Éder Tamás szerint az élelmiszeripar nehéz év előtt áll, és nemcsak a megnövekedett önköltségek miatt, de kereslet várható csökkenése miatt is, ami a konszolidációs folyamat bizonyos szintű felgyorsulását hozhatja az élelmiszeriparban.

Jó lenne, ha az ágazat központi terhei nem növekednének 2023-ban, ide értve a fogyasztási és a népegészségügyi termékadót is. Ezen felül nagy szükség lenne, ha a Vidékfejlesztési Programban a ágazatot segítő pályázati felhívások mihamarabb kiírásra kerülnének, és eljutnának azokhoz, akik tudnak és hajlandóak beruházni az ágazat fejlődésébe

- jelentette ki Éder Tamás.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint egyelőre nincs értelme jóslatokba bocsátkozni, mivel a szántóföldi növénytermesztési ágazatban minden attól függ, hogy lesz-e elegendő csapadék januárban és februárban, és hogy mennyire töltődnek fel a talajok tavaszig. A szakember elmondta, hogy az ideális tél az lenne, ha legalább 3 hétig hótakaró borítaná a földeket, és a talajok vízkészlete visszatöltődne abból és a köztes csapadékokból. Jelenleg azonban csak a talaj felső rétegei vannak átnedvesedve, a lentebbiek nem - mutatott rá Petőházi Tamás, hozzátéve, hogy jelenleg jól néznek ki a vetések, de még nagyon korai lenne bármit is mondani. A szakember a gabonafélék kereskedelmét illetően elmondta, hogy az ukrán import letarolta a magyar piacokat, még ha ezt a döntéshozók nem is ismerik el.

Amíg bármiféle minőségi vizsgálat nélkül be tud jönni az import ukrán gabona az országba, addig nagyon nehéz a magyar termelőknek versenyeznie vele. Most már ott tartunk, hogy a magyar malmok is ukrán búzát vesznek

- hívta fel a figyelmet Petőházi Tamás.

A magyar sertéságazat nehéz időszak van túl, az elmúlt két év rendkívül megterhelő volt az ágazat szereplői számára - jelentette ki Fitos Gábor, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének ügyvezetői igazgatója. A szakember beszélt arról is, hogy a rezsi, a munkabérek és jószerével valamennyi költségelem megemelkedése rendkívül nehéz helyzetbe hozta a termelőket. Noha az élősertés felvásárlási ára is növekedett, a tavalyi év a hízó tekintetében a plusz nullás szintet tudta elérni, az ágazat helyzete továbbra sem mondható jónak. Európában a sertésállomány csökkenésére lehet számítani, Magyarországon azonban mindenki azon dolgozik, hogy ne legyen további létszámcsökkenés, és hogy megteremtsék annak a lehetőségét, hogy a hazai sertéstartók pozitívan jöjjenek ki a jelenlegi helyzetből. Fitos Gábor szerint most azonban még óriási a bizonytalanság, gyakorlatilag mindenki a túlélésre összpontosít, próbálja megoldani az aktuális kihívásokat és problémákat. Ezt az időszakot túl kell élni, úgy a sertéstartóknak, mint a húsiparosoknak - jelentette ki a szakember. Fitos Gábor beszélt arról is, hogy a sertéstartók egy része, ami fejlesztést tudott, végrehajtott az elmúlt időszakban. Talán lesznek még további fejlesztések, de nem nagyon számítanak rá, pedig óriási szükség lenne ezekre a beruházásokra és fejlesztésekre. A finanszírozást kellene megoldani valahogy.

A következő időszakban a tőkeerős cégek tovább fognak növekedni, és az ágazatban is egyre jelentősebb lesz a koncentrálódás. Az elmúlt egy-két évben sok kis és közepes sertéstartó hagyott fel a tevékenységgel, ami állományszinten nem, de sertéstartói létszám tekintetében komoly csökkenés volt

- emlékeztetett Fitos Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?