Brutálisan elszálltak az energiaárak: megállíthatatlanul drágul az áram, a földgáz

Brutálisan elszálltak az energiaárak: megállíthatatlanul drágul az áram, a földgáz

MTI
Az áram ára átlagosan 24,75 százalékkal, a földgázé átlagosan 54,57 százalékkal nőtt 29 vizsgált európai fővárosban januártól novemberig. Magyarországon az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett áram és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, így az ország védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hivatal nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata alapján az áram csak a lengyel fővárosban, Varsóban lett olcsóbb, ugyanakkor 11 országban 20 százalék fölött volt az emelkedés januártól novemberig. Amszterdamban több mint duplájára nőttek az árak, Brüsszelben és Bukarestben csaknem 70 százalékkal. A magyar fővárosban novemberben az átlagos fogyasztással rendelkező lakosoknak 1,51 százalékkal lett drágább a villamos energia januárhoz képest, ez is a forint-euró árfolyamváltozás miatt - jelezte a MEKH.

A földgáz egy országban sem lett olcsóbb, 17 fővárosban ugyanakkor 20 százalék fölötti volt az áremelkedés, közülük 13-ban a növekedés az 50 százalékot is meghaladta. A legnagyobb drágulást Brüsszelben és Bukarestben mérték. A forint-euró árfolyamváltozás miatt a gázár esetében Magyarországon 1,51 százalékos emelkedést mértek - közölte a MEKH.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?