Nagy áttörés jöhet a magyar agráriumban: rengeteg gazda élete változhat meg

Nagy áttörés jöhet a magyar agráriumban: rengeteg gazda élete változhat meg

agrarszektor.hu
A generációváltás, mint a mezőgazdaság, közte hazánk agráriumának egyik legfontosabb kihívása állt az Agrárszektor 2021 egyik szekciójának középpontjában Siófokon. A téma több oldalról közelíthető meg, és valóban komplex gondolkodást kíván a helyzet megértése és kezelése. A sikerhez a felszólalók szerint egyaránt kell a megreformált és modernizált felsőoktatás, az eredményes szakképzés, az új, korszerű és az élményekre hangsúlyt fektető tananyag, valamint a szakmai és anyagi értelemben is vonzó perspektíva. Nagy jelentőséggel bír a kérdés kezelésében a generációváltást és a gazdaságátadást megkönnyíteni kívánó törvénycsomag, amely jogszabályként segítheti az érintett gazdákat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szekció egyik fő programelemeként bemutatkozott az Agrovirtus 2021 verseny nyertes csapata a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián, a győztes társaság élményeit és tapasztalatait osztotta meg. A csapat tagjaiként Koncz Bátor Menyhért, valamint Stencinger Dávid növényorvosok, Torkos Marcell, mezőgazdasági-, és élelmiszeripari gépészmérnök és Zsebő Sándor, Phd hallgató osztotta meg benyomásait a versenyről.

Az Agrovirtus 2021 nyertes csapata

Verseny fiataloknak

Az Agrovirtus Magyarország első digitális-agrártechnológiai versenye, melynek célja, hogy a fiatalokat gyakorlatorientáltan, valós problémákat szimulálva ismertesse meg az agrárvállalatok világával, melyekre a csapatoknak a legkorszerűbb agrártechnológiák bevonásával kell reagálni. Mint ismert, tehetséggondozó és mentori program épül az Agrovirtus versenyre, amelynek célja, hogy kiválassza a tehetséges és kellően elszánt fiatalokat, akikkel mezőgazdasági területen lehet együtt dolgozni.

Az Agrovirtus célja, hogy az érdeklődő fiatalok megismerjék a jövő agráriumát - a modern, innovatív mezőgazdasági technológián keresztül. A verseny nagyon kedvező fogadtatásra talált a hallgatók körében, akik lelkesek és már az önéletrajzukba is beírják az Agrovirtust. A piac is elkezdett érdeklődni és már nemzetközi csapatok is jelentkeztek a megmérettetésre.

Jogszabály a zökkenőmentes váltásért

A témában megrendezett kerekasztal-beszélgetés apropóját az adta, hogy hosszú előkészítő munka után fogadhat el olyan törvénycsomagot a parlament, amelynek célja, hogy gyorsítsa a generációváltást és a gazdaságátadást a hazai gazdatársadalomban. A fiatalok mezőgazdasági tevékenységét segítheti az agrároktatásban zajló reform is, amely a modern kor követelményeihez igyekszik igazítani a képzési körülményeket.

Barta Dénes, Juhász Anikó, Mezőszentgyörgyi Dávid, Sándorffy, Szigeti Tamás, 

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta: a megoldás a tavalyi, családi gazdaságokról szóló törvény folytatásaként is értelmezhető, és arra kíván reagálni, hogy ma Magyarországon minden harmadik gazdának megoldandó feladatot jelent a gazdaságának átadása. Ezt az átadási folyamatot szeretné egyszerűsíteni a törvény, amely szerződéstípusokkal segíti az olyan ügyleteket, mint például a földtulajdon átadása, a szerződések továbbvitele, és általában zökkenőmentesebbé szeretné tenni a gazdaságátadás folyamatát. A helyettes államtitkár összességében kiemelkedően fontosnak nevezte a generációváltás problematikáját, amelyben az említett törvény mellett számos egyéb elemnek, így az oktatásnak, az innovációnak és a kommunikációnak is szerepe van.

Juhász Anikó

Élményszerűbb tananyag kell

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese hiánypótlónak nevezte a tervezetet, megjegyezve: az adminisztrációs akadályok nagyban hátráltatják a családi gazdaságok átörökítését. Ha erre a törvény megoldást nyújt, az mindenképpen előnyös a generációváltás szempontjából - hangsúlyozta.

Mezőszentgyörgyi Dávid

A rektorhelyettes hozzátette: a generációváltás problematikájának feloldásához maguk is igyekeznek hozzájárulni a MATE berkein belül azzal, hogy gyakorlatorientáltabb, élményszerűbb és modernizált tananyagot igyekeznek nyújtani az agrárképzésben. Ennek érdekében együttműködnek a hazai agrárcégekkel is, és jó alkalmat jelent az inspiráló élményszerzésre az Agrovirtus, valamint több hasonló kezdeményezés is.

Világos életpálya

Szigeti Tamás, a Szigeti Farm tulajdonosa kifejtette: a folyamatot szívesebben jellemezné a generációk kapcsolódásaként, mint generációváltásként, hiszen az utóbbi szónak rossz íze van, és nem fejezi ki jól azt az együttműködést, amely szükséges a sikerhez. Összességében a jogszabály kapcsán elmondta: dícséretes, hogy a szaktárca felvállalta a problémát, amely a hazai mezőgazdaság életében is egyre égetőbb kérdés. 

Nem lehetett a kérdést tovább halogatni, nagyon is időszerűnek tartom a jogszabályt

 - tette hozzá. Hangsúlyozta: fontos, hogy az így elérhető megoldások híre és annak alkalmazási módja eljusson a gazdákhoz is, legyen segítségük a lehetőségek kihasználásában. Erre a falugazdász-hálózat nyújthat kézenfekvő megoldást.

Szigeti Tamás

Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezető igazgatója úgy vélte, mindenekelőtt vonzó életpályát kell felvázolni a fiatalok elé a generációváltás sikeréhez. Attraktívabbá kell tenni a mezőgazdasági pályát, amelyben nagy szerepe van a szakmai és anyagi perspektívának is. Ha ennek a megfogalmazása hiteles és vonzó módon megtörténik, akkor a fiatalok számára is érdekes lehetőséget nyújt az agrárium, mint hivatás. Nagyon fontos tényező az is, hogy amennyiben a mezőgazdaság biztos elhelyezkedést és megélhetést nyújt a fiatalok számára, akkor őket a szüleik is támogatni fogják a választásukban, amely sokat segíthet a generációváltás sikerében.

Sándorfy András

Facebook, Youtube, TikTok

Fontos tényező ebben a folyamatban az, hogy milyen eszközökkel, milyen nyelven szólunk a fiatalokhoz - vetette fel a panelbeszélgetésben Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója. Talán a klasszikus agrárvilágnak furcsának hathat, de ha a fiatalokat szeretnénk megcélozni, akkor használnunk kell az olyan eszközöket, mint a Facebook, a Youtube, sőt, a legfiatalabbakra gondolva a TikTokot sem szabad kihagyni. Sokszínű, összetett, a fiatalok által használt felületeken történő kommunikáció kell az eredmények eléréséhez. Ráadásul folyamatos jelenlét kell ezeken a platformokon, hiszen ha a kommunikáció akadozni kezd, vagy abbamarad, akkor kárba vesznek a befektetett energiák is. Umenhoffer Péter egyébként felszólalásában a magyar agrárium "legfontosabb témájának" nevezte a generációváltást, mivel a mezőgazdaság jövőjéről csak akkor van értelme beszélni, ha lesznek olyan fiatalok, akik kellő számban választják ezt a pályát maguknak. Ennek sikeréhez pedig nem csupán az agrár-felsőoktatás reformja szükséges, hanem a szakképzésre is komoly hangsúlyt kell helyezni.

Umenhoffer Péter

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?