Megszólalt Bige László: Nem szándékozom leállítani a gyárat

Megszólalt Bige László: Nem szándékozom leállítani a gyárat

agrarszektor.hu
Nem szándékozik leállítani a Nitrogénművek Zrt. gyárában a termelést Bige László, függetlenül attól, hogy az elmúlt hetekben felröppent a hír, miszerint ez bármikor bekövetkezhet a cégnél. A milliárdos szerint erre a lépésre még az alapanyagárak brutális emelkedése és a 11 milliárdos gigabírság sem adhatnak okot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Habár az utóbbi hetekben felröppent a hír, miszerint a brutális alapanyagár-emelkedés miatt bármikor leállhat a műtrágya gyártása a Nitrogénművek Zrt.-nél, Bige László legfrissebb, a hvg360-nak tett nyilatkozata szerint nem tervezi leállítani a gyárat, még úgysem, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 11 milliárd forintos bírságot szabott ki a cégre. Október végén érkezett a hír, miszerint  GVH vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre, amelyből 11 milliárd forint a Nitrogénművek Zrt.-t sújtja.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogyan azt az Agrárszektor korábban megírta, elképesztően megdrágultak a különféle műtrágyák egy év alatt, köszönhetően annak, hogy folyamatosan emelkedik a legfontosabb alapanyaguk, a földgáz ára. A dráguló nyersanyag miatt kedvezőtlen helyzetbe került műtrágya-gyártók sorra csökkentik, vagy állítják le termelésüket, és Bige László szerint súlyos áruhiányra kell készülni a régióban, ami bizony a műtrágya árában is megjelenik majd. Hozzátette, ezt a masszív műtrágyahiányt akarja majd a Nitrogénművek Zrt. kihasználni. A milliárdos úgy látja, 2022 januártól májusig nem az lesz a kérdés, hogy mennyi lesz a műtrágya ára, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán áru.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?