Súlyos döntést hozott a bíróság: nagy fordulat állt be Bige László ügyében

Súlyos döntést hozott a bíróság: nagy fordulat állt be Bige László ügyében

agrarszektor.hu
Elutasította a Fővárosi Törvényszék a Nitrogénművek csoport azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) műtrágyakartellben meghozott határozatával szemben. Mindez azt jelenti, hogy a Fővárosi Törvényszék kimondta, a Nitrogénművek csoportnak át kell utalnia a műtrágyakartellben rá kiszabott 11 milliárd forintos bírságot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kimondta a bíróság, hogy a Bige László nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó hat cégnek meg kell fizetnie a rájuk kirótt, összesen mintegy 11 milliárd forintos bírságot - írja a Világgazdaság. Mindez azt követően történt, hogy a Fővárosi Törvényszék elutasította a Nitrogénművek csoport azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) műtrágyakartellben meghozott határozatával szemben. A GVH ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a döntés elsőfokú, nem jogerős, mivel az nyolc napon belül megfellebbezhető a Kúrián. Ez azt jelenti, hogy ha a Nitrogénművek csoport él ezzel a lehetőséggel, a büntetést az idén már biztosan nem utalja át.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

A GVH októberben jelentette be, hogy a teljes hazai műtrágyapiacot érintő kartellt tárt fel, és megállapították, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre. A harmincnapos határidő leteltéig a Hőgyészi Agrokémia Kft. és a Cargill Magyarország Kereskedelmi Kft. is fizetett, a Nitrogénművek csoport azonban nem fizette ki a rá kiszabott 11 milliárd forintos bírságot.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?