Itt az újabb fordulat a Bige-ügyben: komoly lépést tett a műtrágyakirály

Itt az újabb fordulat a Bige-ügyben: komoly lépést tett a műtrágyakirály

agrarszektor.hu
Fellebbezni fog a Nitrogénművek Zrt. a Fővárosi Törvényszék legutóbbi döntése ellen. A Bige László érdekeltségébe tartozó vállalat ezen lépésével az ügy a Kúria elé fog kerülni, amelynek döntéséig a cégcsoportnak nem kell megfizetnie a Gazdasági Versenyhivatal által kartellezés miatt kirótt 11 milliárd forintos bírságot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megerősítette a Nitrogénművek Zrt., hogy az azonnali jogvédelmi igényének első fokú elutasításával szemben élni fog a fellebbezés jogával, és minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy fenn tudja tartani a folyamatos termelést - írta meg a 24.hu a Nitrogénművek Zrt. közleménye alapján. A bírság összege a vállalatcsoport számláin rendelkezésre áll, ugyanakkor a rendkívüli energiapiaci helyzet olyan szintű kockázatokat jelent az iparágban, amelynek a kezelésére a vállalat nem készülhetett fel előre, és minden forrásra szüksége van a megnövekedett költségeinek finanszírozásához, nevezték meg a fellebbezés indokát. Ahogy a Bige László érdekeltségébe tartozó vállalat vezetése fogalmazott, "vállalhatatlannak tartjuk egy vitássá tett jogviszonyban, egy ilyen mértékű összeg befizetésével kockáztatni működésünket és akár visszafordíthatatlan hátrányt okozni vállalatunknak, így a fellebbezés jogával nem élni felelőtlenség lenne részünkről".

A cégcsoportot még októberben 11 milliárd forint bírsággal sújtotta a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés miatt. A Fővárosi Törvényszék mostani ítélete ellen 8 napja van fellebbezni a Nitrogénműveknek, az ügy a Kúria elé kerül, annak döntéséig nem kell fizetnie a cégnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nitrogénművek vezetése a ma kiadott közleményben arra is kitért, hogy "az elszabadult energiaárak a lakosságot nem sújtják, de Magyarország legnagyobb ipari földgáz fogyasztóját rendkívüli szinten, ugyanis a földgázt nem energiahordozóként, hanem alapanyagként hasznosítja. A jelenlegi piaci helyzetre nem lehetett előre felkészülni, a több mint tízszeresére emelkedett földgázárak soha nem látott helyzetet teremtettek az európai műtrágyapiacon, mely iparágat elsőként érintett a kialakult helyzet, ami az iparág sajátosságaiból adódik. A folyamatos 365 napos termeléssel szemben egy erősen szezonális értékesítés áll, ahol a műtrágya ára nem fixálható, ugyanis az heti szinten folyamatosan változik az adott piaci helyzetnek megfelelően. A kormányzati kommunikáció eredményeként, az olcsóbb terméket remélő gazdák most pórul járhattak, hiszen az elmúlt hetekben az energiapiaci krízis tovább fokozódott, további gyárleállásokat eredményezve a régióban."

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?