Megvágja-e az élelmiszer árakat az Agrárolló?

Megvágja-e az élelmiszer árakat az Agrárolló?

Takarék Agrár24
2020-ban az "Agrárolló", ami a termelői- és ráfordítás árindexek hányadosa, soha nem látott nagyságúra nyílt pozitív irányba, azaz a termelői kibocsátási árak indexe markánsan meghaladta a ráfordításokét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csúcson a harmadik negyedévben volt az index értéke, azonban a Takarékbank várakozása szerint az utolsó negyedévben minimálisan, de - az 5 éves csúcsokon lévő terményárak miatt - további növekedés várható. Ami azonban a termelői kibocsátási árakban 2020-ban a növekedést erőteljesen indukálta, az a gabonaárak következő év első két negyedévében - a ráfordításokban - erőteljesen meg fog jelenni, ezáltal az említett olló, nem számítva további gabonaár növekedésre, zárulni fog. A termelők jövedelmezősége, értelemszerűen az állattenyésztőké csökkeni fog.

Forrás: KSH 2020 alapján Takarékbank Agrárcentrum szerk., 2020 Q4-től előrejelzés

Ezek a mozgások, amiket a termelői szinteken látunk, sem a feldolgozóknál, sem a boltokban nem érezhetőek. Értjük ezt úgy, hogy amíg a termelői árakban jelentős, akár 10 % körüli változásokat is láthatunk, s jellemzően ezek negatív irányba is hatnak, úgy ez a feldolgozóknál kisebb mértékben érződik, a bolti élelmiszerárak viszont szinte csak felfelé korrigálnak.

Forrás: KSH 2020 alapján Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

2020 első negyedévére a termékpályák mindhárom szintjén 5 éves csúcsokat láttunk, ez elsősorban a pánikvásárlások keresleti hatásának volt köszönhető. Azonban azok lecsengésével, a turizmus leállásával együtt az év feléig mindhárom kategóriában erős csökkenést láttunk. A turizmus újraindulása/élénkülése kedvező folyamatokat hozott, azonban az év vége - köszönhetően a koronavírus második hulláma által okozott negatív hatásoknak - ismét csökkentette az árakat az élelmiszer termékpályákon, az előző évhez viszonyítva. S mire számíthatunk 2021-ben?

Forrás: KSH alapján Takarékbank Agrárcentrum előrejelzés

A magas bázis miatt a termelői árakban nem várhatunk jelentős változást. A feldolgozóknál a felhalmozott készletek értékesítése fogja alakítani az árakat, ami felfelé semmiképp nem fogja korrigálni. A bolti árakban azonban a következő év második felétől erős növekedésre számítunk: remélhetőleg a koronavírus elleni oltásokkal, illetve az újrainduló gazdasággal együtt a turizmus/vendéglátás is új erőre kaphat, aminek eredményeként az élelmiszerek iránt élénkülő kereslet ismét felfelé hajtja majd az árakat. 

Írta: Héjja Csaba - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?