Elárulta a szakember: így lehetne felpörgetni a magyar kukoricatermelést

Elárulta a szakember: így lehetne felpörgetni a magyar kukoricatermelést

agrarszektor.hu
Habár a magyar kukoricatermelés eredményessége évről évre egyre jobb, óriási lépéseket lehet még tenni, annak érdekében, hogy ez a trend még erőteljesebb legyen - mondta az agrárszektor.hu-nak Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. Ilyen akár a még jobb fajtaválasztás, vagy az időjárásnak való kitettség stabilizálása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Reng Zoltán a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián elmondta, hogy azzal, hogy Magyarország is növeli a benzinbe keverhető bioetanol arányát, sokkal nagyobb piac nyílik meg a hazai bioetanol előtt, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy több kukoricát dolgoznak majd fel. Hozzátette, ez áttételesen minden magyar gazdának és feldolgozónak jó lesz, és nem csak most lettek biztosabbak a piacok, de a 2020-2030 közötti időszakban is valószínűleg azok lesznek - emelte ki a szakember. 

Magyarországon az utóbbi időszakban javult a kukoricatermelés eredményessége, de még mindig nem éri el a nyugat-európai versenytársak szintjét. Óriási lépéseket lehet még tenni, annak érdekében, hogy a jövedelmezőséget növeljük, függetlenül attól, hogy növekvő trend tapasztalható az utóbbi években - hangsúlyozta Reng Zoltán. Közölte, az egyértelműen látszik, hogy az időjárásnak való kitettség óriási, ezt mindenképpen stabilizálni kell, akár az agrotechnikával, akár az öntözéssel, vagy a még jobb fajtaválasztással. 

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékei már beépültek a takarmányozási receptúrákba, ugyanakkor egyre több az olyan gabona-feldolgozó, amely ilyen termékeket állít elő. A szakember elmondta, hogy habár van konkurencia a hazai piacon is, de az exportpiac mindig sokkal nagyobb rizikót jelent a feldolgozóknak. Az, hogy növekszik a feldolgozás Magyarországon, az Reng Zoltán szerint mindenkinek kedvez, hiszen versenyre készteti a szereplőket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14