Sürgősen fel kell pörgetni a hazai gabonatermesztést: bajban lesz, aki nem változtat

agrarszektor.hu
Van még mit javítani a hazai gabonatermesztésen, hiszen míg a világon folyamatosan nőnek a termésátlagok, addig Magyarországon a búzaé és a kukoricáé is stagnál - mondta a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette, bajban lesznek azok a gazdák akik jövőre nem tudnak többet termelni búzából, mert ha ez így megy tovább, akkor az árbevételhiány egyre csak nagyobb lesz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahhoz, hogy a 2019-es évet a gabonatermesztés szempontjából értékelni tudjuk, egészen 2018 augusztusáig kell visszanyúlnunk, amikor is egészen idén március végéig egy fél éves csapadékhiány keletkezett Magyarországon.- kezdte előadását Petőházi Tamás a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. Ehhez képest a május teljesen ellentétes volt, az időjárás megpróbálta behozni a hiányzó csapadékot, és nagyon sok eső esett, ráadásul  a hónaphoz képest szokatlanul lehűlt az idő. A gazdáknak ilyen körülmények között kellett elkezdeni, illetve szükség esetén félbeszakítani a tavaszi munkákat. Ez az időpont a búza virágzására esett, amely így több helyen is elhúzódott, emellett sok megyében növényvédelmi problémák ütötték fel a fejüket. A nem ideális időjárás miatt sok helyen nem lehetett rámenni a földekrel, nem tudtak megfelelően dolgozni, illetve védekezni a gazdák. 

A világpiacot nézve, búzából folyamatosan nő a felhasználás, és idén bepótolta a tavalyi kiesés az Európai Unió is - emelte ki a szakember. Az átmenő készletek már évek óta stagnálnak, habár ennek a mennyiségnek a fele már Kínában található. A kukoricáról elmondható, hogy a felhasználás olyan sebességgel nő, hogy megelőzte a termelési színvonalat az elmúlt három évben. Emiatt az átmenő készletek csökkennek, de ennek a nagy része már szintén Kínában van. A GOSZ elnöke kitért Amerikára, ahol komoly terméskiesés várható idén kukoricából, aminek az az oka, hogy nem tudták időben megoldani a vetéseket.

Petőházi Tamás

Magyarországon idén az őszi búza termésátlaga 5,2 tonna lett hektáronként, ami nagyon kevésnek számít, és 2020 közepére nagy bajban lesznek azok a gazdák, akik ez alatt, vagy éppen ezen a szinten tudnak majd termelni - közölte Petőházi Tamás. A magyar és az uniós gazdák között az a legnagyobb különség, hogy a hazai termelőknek 100-150 ezer forint árbevételhiányuk van hektáronként a nyugat-európaiakhoz képest. A szakember szerint mindenképpen növelni kell a termelést, hiszen a világpiacon folyamatosan nő a termésátlag, és a magyar gazdáknak tartaniuk kell ezzel a lépést ahhoz, hogy versenyképesek lehessenek. Sokkal jobb a helyzet napraforgóból, 2019-ben ugyanis hektáronként 3 tonna lett a termésátlag Magyarországon, ami világrekordnak számít, hiszen ennyit senki sem tud termelni. Kukoricából 8 tonnás hektáronkénti átlaggal zártuk az évet, habár augusztusban még egy tonnával többre számítottunk - hangsúlyozta a szakember, majd hozzátette, hogy ezen is lenne mit javítani, és jó lenne elérni a 10 tonnás hektáronkénti termésátlagot, ahhoz, hogy a termelők árbevétele megfelelő legyen. Szóját idén 59 ezer hektáron termeltek a magyar gazdák, és 2,8 tonna hektáronkénti termésátlagot értek el, ami nagyon kevés, rövid időn belül ugyanis a 3,5-4 tonnás átlagot kellene megcélozni és elérni az országban. 

Ha ez nem sikerül, akkor ez a növény örök remény marad, és a termelők hamar le fognak róla mondani

 - tájékoztatott Petőházi. 

Kiemelte, hogy van még tehát mit javítani a hazai gabonatermesztésen, a jövőben ugyanakkor biztosan nagy hatással lesz a piacra az afrikai sertéspestis (ASP) kínai terjedése, hiszen Kína így nem vásárol annyi kukoricát, mert a sertések egy részét ki kellett vágni, és ez az árakra is hatással van. Az ASP egyetlen pozitív hozadéka, hogy a baromfiágazat így felfutóban van Kínában, ami szintén egy abrakfogyasztó ágazat, illetve amellett sem szabad elmenni, hogy a búza világpiaci árát is jelentősen megemelte a pestis jelenléte. Az USA-Kína gazdasági konfliktusa is meghatározza a piac alakulását, következménye ugyanis, hogy Kína nem Amerikából, hanem Nyugat-Európából próbál így sertéshúst vásárolni, emiatt az európai és a magyar húsárak is emelkednek, ez pedig a gabonaárakra is hatással lesz. Így a magyarországi gabonákra biztos nagy szüksége lesz a nyugat-európai állattenyésztőknek, hiszen ott biztosan növekedni fog a sertéstartási kedv. 

A Portfolio Agrárszektor 2019 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Stiller Ákos
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?