4 eurócenttel kevesebből termel a lengyel gazda, mint a magyar

agrarszektor.hu
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Tesztüzemi Rendszerének adatai arra is lehetőséget adnak, hogy a kutatók összehasonlítsák a magyar termelés paramétereit az európaival. Most az összefoglalóból a termelés hatékonyságára vonatkozó részt vesszük nagyító alá.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2016-ban hazánkban az egy hektárra jutó megtermelt érték (kibocsátás) az uniós átlag 76 százaléka, az EU15-ének pedig csak 66 százalékát éri el. Az alábbi táblázatból az is kiderül, hogy az uniós átlagot még maga Franciaország is alig haladja meg.

A nettó hozzáadott értéket tekintve pedig jobbak is vagyunk nyugat-európai versenytársunknál, ugyanis ők sokkal több ráfordításból állítanak elő 36 százalékkal több megtermelt értéket - ha ez valakit vigasztal. Mi ezen a téren is az uniós átlag mintegy 84 százalékán állunk.

Ha a ráfordítások (termelő felhasználás) szintjét és a megtermelt értéket (kibocsátás) összevetjük egymással, megkapjuk a termelés költséghatékonyságát. 

Míg Magyarországon 68 eurócent ráfordításból állítanak elő 1 euró termelési értéket, addig az uniós átlag 62 eurócent. Sokat elmond, hogy a lengyelek már 64 eurócentből is képesek erre.

Sokszor hivatkozunk a nyugati támogatások magas szintjére, de hajlamosak vagyunk elfeledkezni az adóterhekről. Jó ha tudjuk, hogy a nettó hozzáadott értékünket nem a támogatások és adók egyenlege rontotta le, ez lényegében ugyanannyi Magyarországon, mint másutt. Mindent egybevetve üzemi szinten egy hektárra vetítve 22 százalékkal magasabb a bruttó jövedelem az unió átlagában, mint Magyarországon. Vigasztaló, hogy a franciáktól - ahol  pl. a munkaerő drágább - az egyenleget tekintve sokkal jobbak vagyunk, és a lengyelek is mögöttünk állnak (még).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?