JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
2016-ban hazánkban az egy hektárra jutó megtermelt érték (kibocsátás) az uniós átlag 76 százaléka, az EU15-ének pedig csak 66 százalékát éri el. Az alábbi táblázatból az is kiderül, hogy az uniós átlagot még maga Franciaország is alig haladja meg.
A nettó hozzáadott értéket tekintve pedig jobbak is vagyunk nyugat-európai versenytársunknál, ugyanis ők sokkal több ráfordításból állítanak elő 36 százalékkal több megtermelt értéket - ha ez valakit vigasztal. Mi ezen a téren is az uniós átlag mintegy 84 százalékán állunk.
Ha a ráfordítások (termelő felhasználás) szintjét és a megtermelt értéket (kibocsátás) összevetjük egymással, megkapjuk a termelés költséghatékonyságát.
Sokszor hivatkozunk a nyugati támogatások magas szintjére, de hajlamosak vagyunk elfeledkezni az adóterhekről. Jó ha tudjuk, hogy a nettó hozzáadott értékünket nem a támogatások és adók egyenlege rontotta le, ez lényegében ugyanannyi Magyarországon, mint másutt. Mindent egybevetve üzemi szinten egy hektárra vetítve 22 százalékkal magasabb a bruttó jövedelem az unió átlagában, mint Magyarországon. Vigasztaló, hogy a franciáktól - ahol pl. a munkaerő drágább - az egyenleget tekintve sokkal jobbak vagyunk, és a lengyelek is mögöttünk állnak (még).