Megkongatták a vészharangot: súlyos élelmiszerhiány jöhet az EU-ban?

Megkongatták a vészharangot: súlyos élelmiszerhiány jöhet az EU-ban?

agrarszektor.hu
Az elszálló gázárak miatt a műtrágyaárak elszállása és az abból eredő mezőgazdasági termelési kockázatok nemcsak Magyarországon jelentenek gondot, hanem akár egész Európa mezőgazdaságában is. Egy román néppárti EP-képviselő potenciálisan súlyos élelmiszerhiányt vázolt arra az esetre, ha nem lép közbe sürgősen az EU.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság agrárügyi főigazgatóságának helyettese azonban nyugtatott, hogy szorosan figyelik a helyzetet és szerinte az sem törné le érdemben a műtrágya árakat, hogy átmenetileg feloldanák az uniós importkorlátot. 500 millió embert kell etetnünk az EU-ban és nagyon aggódok, mert "nagyon komoly élelmiszerválság" lehet ebből - fakadt ki az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának kedd esti ülésén Daniel Buda, román európai néppárti képviselő - írja a Portfolio. Azt vázolta, hogy a kisebb agrárcégek nem tudnak majd a magas árakon műtrágyát venni, így élelmiszerhiány alakulhat ki.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az aggodalmat nyugtatni igyekezett az ülésen szintén részt vevő Michael Scannell, az Európai Bizottság agrárügyi főigazgatóságának helyettes vezetője. A Politico tudósítása szerint azt mondta, hogy kétségtelenül nagyon fontos témáról van szó, de érdemes perspektívában vizsgálni a dolgot, és ők nagyon szorosan nyomon követik az eseményeket, a tények alapján pedig egyelőre nem érdemes riadót fújni. A tudósítás megjegyzi: az Európai Bizottság mérlegeli, hogy feloldja-e a dömpingellenes importkorlátot a folyékony műtrágyákra, amely például Oroszországból érkezne, hogy azzal növelje az unión belüli műtrágya-kínálatot, de közben ez levenné a védelmet az uniós műtrágya-gyártókról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?