Gondok lehetnek az élelmiszertermelésben: ezért nagy árat fizethetnek a magyarok

Gondok lehetnek az élelmiszertermelésben: ezért nagy árat fizethetnek a magyarok

agrarszektor.hu
50 ezer forint: ennyit spórolhatnánk meg évente akkor, ha egy kicsit jobban odafigyelnénk vásárláskor és kevesebbet pazarolnánk. Napjaink egyik égető problémája az élelmiszer-pazarlás, ami nemcsak világviszonylatban, hanem Magyarországon is gondot jelent. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a világon előállított összes élelmiszer mintegy egyharmada kárba vész vagy hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztó asztalára jutna. Az EU-ban évente körülbelül 87,6 millió tonna élelmiszer vész kárba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mindez azért is baj, mert az élelmiszer-veszteség és -pazarlás súlyosbítja az élelmiszer-ellátás bizonytalanságát, valamint a vízfelhasználással összefüggő problémákat. Emellett jelentős környezeti hatásokkal is jár. Ha viszont sikerülne csökkenteni a pazarlás mértékét, akkor nagyban hozzájárulhatnánk az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy hogyan lehetne ténylegesen redukálni a pazarlást, illetve, miért okoz ez ekkora mértékű problémát? A megoldás hol összetett, hol nagyon egyszerű, erre próbálunk most választ adni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tonnányi élelmiszer landol évente a kukában

Enni jó és enni kell, ez tagadhatatlan. Viszont nagyon nem mindegy, hogy hogyan tesszük. Örök igazság, hogy a pénzünkkel szavazunk. Fontos leszögezni, hogy nem kell és talán nem is szabad a szélsőségek irányába elmenni, hiszen semmi esetben sem szabad senkire se ráerőltetni semmit. Mindenki maga dönti el, hogy milyen életmódot folytat és miket eszik, egy dolog azonban közös ügyünk, érdekünk: fenntartható módon, lehetőleg jó minőségű élelmiszereket vásároljunk, és kerüljük a pazarlást, amennyire tudjuk. De miért ekkora gond ez? Beszéljenek magukról a számok: a becslések szerint Magyarországon összességében 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente - ennek a harmada szintén a háztartásokban keletkezik. 

A Nébih 2016-os élelmiszerhulladék felmérése szerint hazánkban egy átlagos lakos évente közel 68 kilogramm élelmiszerhulladékot termelt. 3 évvel később, 2019-ben újból elvégezték a felmérést, és ugyan nagyon csekély mértékben, de az eredmények pozitívabbak lettek - ám mindig aggasztónak mondható. Az egy főre jutó élelmiszerhulladék 65 kilogrammra mérséklődött, ugyanakkor a kidobott élelmiszerek közel felénél (48,8%) elkerülhető lett volna a pazarlás. Az otthon készült ételek, a pékáruk, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a tejtermékek tették ki az össztömeg mintegy 88 százalékát. Egy főre vetítve évente tehát mintegy 32-33 kilogramm olyan élelmiszerhulladék keletkezik hazánkban, ami tudatosabb otthoni élelmiszer-gazdálkodással elkerülhető lehetne. Ha mindez nem lenne elég, egy átlagos magyar család így akár 50 ezer forintot is meg tudna spórolni évente.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért káros ez a környezetünknek?

A mezőgazdaság munkája elengedhetetlen az életünkben, a túlfogyasztás miatt azonban a teher is nagyobb lehet az ágazaton, hiszen folyamatosan bőséges, jó minőségű élelmiszereket várunk el, ám ez ebben a tempóban nem biztos, hogy jogos elvárás lehet részünkről. Bár elsőre nem biztos, hogy gondolnánk, az élelmiszerek kidobása jelentős összefüggésben áll környezetkárosítással is: élelmiszer-pazarlásnak jelentős az ökológiai és a vízlábnyoma is, ezért, ha sikerülne csökkenteni a pazarlást, akkor nagy mennyiségű ivóvizet is meg lehetne takarítani. Ugyanis, nem meglepő módon, az élelmiszer-előállításhoz kizárólag tiszta ivóvizet lehet használni, ha azonban sikerülne csökkenteni a vásárlás mértékét, akkor kevesebb (mondhatni, felesleges) terméket kellene előállítani, ami kevesebb energia, anyag -és vízfelhasználással járna. Ez a szemlélet persze globális viszonylatokban működhet, mivel ez az egész világot érintő probléma, így nem elég néhány ember a változtatáshoz. Jó opció lehet az is, ha például piacokra járunk, hiszen így a mezőgazdaság mellett a kistermelőket is támogathatjuk. Ráadásul sok esetben teljesen vegyszermentes, ténylegesen bioélelmiszerekhez juthatunk, melyeknek az ökológiai lábnyomuk is kisebb. 

Egy szemléletes példa: ha csak a sajtokat vesszük figyelembe, nem a legolcsóbb élelmiszerek közé tartoznak, ám a bolti árak így sem teljesen fedik a valóságot. Lapunk korábban megkérdezett egy Pest megyei sajtkészítőt, akitől megtudtuk, hogy 1 kilogramm sajt elkészítéséhez 10 liter tejre van szükség. Egy liter tejet pedig nagyjából 130 forintból lehet előállítani. Egy kilogramm parenyica viszont mintegy 5300 forintnál áll meg, hiszen a füstölés is extra költségekkel jár: élelmiszeripari fával kell füstölni, bükkfa fűrészporral, lassan, hideg füsttel. Ettől lesznek aranyszínűek és kellemes ízűek a sajtok. Ebből is jól látszik, hogy az üzletekben kapható trappista 1800-2000 forint körüli ára soknak tűnik ugyan, de egyáltalán nem fedi a valóságot.

EZ IS ÉRDEKELHET

10 éves csúcson az élelmiszerárak

Tavaly átlagosan 28,1 százalékkal nőttek az élelmiszerárak globálisan, az ezek mozgását követő index 10 éves csúcsra emelkedett - áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) ismertetett jelentésében. A szervezet által vezetett élelmiszerár-indexe az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. Ennek alapján a tavalyi mutató átlagosan 28,1 százalékkal (27,6 ponttal) 125,7 pontra, 2011 óta legmagasabb szintre nőtt, akkor a mutató 131,9 ponton volt. Az elmúlt tíz évben 2016-ban állt a legalacsonyabban az élelmiszerár-index, 91,9 ponttal. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?