Rakétaként lőnek ki az árak a magyar boltokban: nem látni a drágulás végét

Rakétaként lőnek ki az árak a magyar boltokban: nem látni a drágulás végét

MTI
Úgy tűnik, hogy sajnos hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy hónapról hónapra, hétről hétre, napról napra emelkednek az árak, ami az élelmiszereket sem kerüli el. Olyannyira, hogy elképesztő növekedő tendencia figyelhető meg hosszú hónapok óta, és egyelőre az látszik, hogy ez nem is fog megszakadni. Az ipari termelői árak februári adatait közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 4,5 százalékkal nőttek, az exportértékesítési árak 1,4 százalékkal csökkentek, az ipari termelői árak összességében 0,6 százalékkal nőttek. A belföldi termelői árak emelkedése másfél éve folyamatosan gyorsul, novemberben lépte át a 30 százalékos küszöböt és decemberben 31,4 százalékos volt. A feldolgozóiparban 23,8, az energiaiparban 66,3 százalékos volt az éves drágulás januárban. Az élelmiszeripar termelői áremelkedése jelentősen felgyorsult, 16,6 százalékkal nőttek az árak a novemberi, először kétszámjegyű 10,6 és a decemberi 12,6 százalékot követően. A járműgyártásban a decemberi 6,8 százalékosról 5,8 százalékosra mérséklődött a belföldi áremelkedés üteme.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?