Megtudtuk: változtak az aranykalászos gazdaképzés feltételei

Megtudtuk: változtak az aranykalászos gazdaképzés feltételei

agrarszektor.hu
Az új szabályozás alapján nem kell jogosítvánnyal rendelkezni az aranykalászos gazdatanfolyam elvégzéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter kedden az MTI-nek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István kiemelte, hogy a kormány ezzel a könnyítéssel is mezőgazdaságban elhelyezkedni kívánókat segíti. Az aranykalászos gazdatanfolyam az elmúlt évek keresett képzési formája. A gazdaképzést oktató tanfolyamokat az új felnőttképzési törvény továbbra is tartalmazza, igaz, némi módosítással. Az aranykalászos gazdatanfolyamot korábban OKJ képzésként hirdették a képzőhelyek, 2021. január 1-jétől ez a képzés önállóan már nem, csupán egyes szakmához kapcsolódóan, részszakmaként végezhető el. A képzés időtartama nem változott - részletezte a tárcavezető.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Könnyítést jelent azonban, hogy ez évtől, tehát 2021-től az aranykalászos gazda szakmai és vizsgakövetelménye szerint a vizsgára bocsátásnak már nem feltétele, hogy a képzésben részt vevő érvényes vezetői engedéllyel rendelkezzen. Vagyis fontos változás az, hogy idéntől már jogosítvány nélkül is megszerezhető az aranykalászos gazda képesítés - hívta fel a figyelmet az agrárminiszter.

Ez az egyszerűsítés azok számára is könnyebbséget jelent, akik földet szeretnének vásárolni. A termőföldvásárlásra vonatkozó jogszabályok ugyanis előzetes feltételként megfelelő szakmai képesítés meglétét írják elő. Ilyen képesítés többek között az aranykalászos gazda, ennek megszerzéséhez pedig a jövőben már nem szükséges, hogy az érintett jogosítvánnyal rendelkezzen

- tette hozzá Nagy István.

További könnyítést jelent a miniszter szerint, hogy a kormány a mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettségekről szóló rendelet módosításával lehetővé tette, hogy az új szakmajegyzék szerinti aranykalászos gazda képzettség is elfogadható a termőföld megvásárlásához. A tárcavezető kiemelte, hogy az aranykalászos gazda részszakma képesítés megszerzéséhez továbbra is az Agrárminisztérium fenntartásában működő agrárszakképzési centrumok iskoláiban és a felnőttképzési tevékenység folytatására engedéllyel rendelkező felnőttképző szervezeteknél lehet jelentkezni.

Az érintett felnőttképzőket a Pest Megyei Kormányhivatal tartja nyilván, míg a szakmai képzés tartalmi követelményeiről további információ az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) honlapján található. A pandémia miatti veszélyhelyzetre tekintettel a kormány lehetővé tette, hogy a korábbi OKJ-s szabályok alapján már az elindult tanfolyamok esetében is megszerezhető legyen az aranykalászos gazda részképzettség jogosítvány hiányában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?