Sosem látott együttműködés jött létre a magyar közép- és felsőfokú agrárképzésben

Sosem látott együttműködés jött létre a magyar közép- és felsőfokú agrárképzésben

agrarszektor.hu
A közép- és felsőfokú agrárképzés gyakorlati és elméleti tudásának javítása érdekében lépett szakmai partnerségre a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az öt agrárszakképzési centrum. A kooperáció értelmében a felek közösen vállalják a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szakember-utánpótlásának biztosítását, továbbá az együttműködés kitér az okleveles technikusképzés tantervi kereteire és az oktatott ismeretanyagok felsőoktatási tanulmányokba történő beszámításának rendszerére - tudhattuk meg a MATE közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2021. június 24-én ünnepélyes keretek között, a Gödöllői Királyi Kastélyban került aláírásra a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az öt agrárszakképzési centrum közötti együttműködés - Dr. Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke és Dr. Nagy István agrárminiszter jelenlétében. Az együttműködés értelmében a felek a közép- és felsőfokú agrárképzést jelentősen javítják a tanulók és hallgatók elméleti és gyakorlati tudásának fejlesztése érdekében.

A mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozó szakemberek utánpótlása kiemelt stratégiai feladat. Ennek egyik módja, hogy hidat képezünk a közép- és felsőfokú szakképzés intézményei között, illetve összehangoltan, a piac elvárásainak megfelelően emeljük a képzési színvonalat

- nyilatkozta az aláírás kapcsán Dr. Csányi Sándor, kuratóriumi elnök.

Az eseményen Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium a második legnagyobb intézményfenntartóként vesz részt a hazai szakképzés rendszerében. Az agrárminiszter kiemelte, hogy náluk tanul az agrárszakképzésben résztvevő összes tanuló csaknem 70%-a, több mint 12 ezer diák. Nagy István azt is kifejtette, tavaly óta a tárca által fenntartott 56 szakképző intézmény 5 centrumban kezdte meg a tanévet, amelyek helyi szinten adnak választ a gazdaság igényeire. A most létrejött megállapodás még magasabb szintre emeli az intézmények együttműködését, a szervezeti működés minőségének javulását és az összehangolt munka hatékonyságát - emelte ki a miniszter. A 2020. július 1-től létrejövő Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum, az Északi Agrárszakképzési Centrum, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum, a Déli Agrárszakképzési Centrum, valamint a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum az ország különböző területeit lefedve segítik majd a pályaorientációs és tehetséggondozási tevékenységet.

Az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a tanulók megismerjék az adott ágazat felsőfokú követelményrendszerét, elősegítve a szakterületen az életpályamodelljük kialakítását, továbbá az okleveles technikus képzés nyújtotta többletpontok segítségével a diákok könnyebben nyerhetnek felvételt a szakirányú felsőoktatási képzésbe, így a technikumban megszerzett gyakorlati tudással elhivatott szakemberek kezdhetik meg egyetemi tanulmányaikat

- hangsúlyozta Prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor az együttműködés kapcsán.

A MATE a megállapodásnak köszönhetően lehetőséget kap arra, hogy értékelje a centrumok tanüzemeiben meglévő gyakorlati lehetőségeket. Emellett arra is, hogy a hallgatók számára üzemi gyakorlatokat, bemutatókat, szakmai kísérleteket és feldolgozási órákat tartson.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?