A brexit után jöhet az amerikai klóros csirke és a hormonos hús?

agrarszektor.hu
Nagy-Britannia újabb pofont kapott a brexitcsatában, ráadásul a legnagyobb szövetségesétől. Az Egyesült Államok nagykövete azt sugallta: a briteknek lazítaniuk kell élelmiszeripari szabványaikon, ha jó alkut akarnak a tengerentúli rokonokkal - írja az infostart.hu.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Egyesült Államoknak sikerült kivernie a biztosítékot Nagy-Britanniában, amikor képviselői felvázolták: hogyan is képzelik a brexit utáni kereskedelmi egyezményt. Donald Trump hatalomra lépése után többször jelezte: Nagy-Britannia sokkal jobban jár majd az unióból való kilépés után és az Egyesült Államokkal előnyös kétoldalú kereskedelmi megállapodást köthet. Ehhez képest úgy tűnik, hogy Washington nagyon keményen fogja képviselni a saját - és exportőrei - érdekeit.

A Trump-kormányzat egyik feltétele az amerikai mezőgazdasági termékek piacra jutásának átfogó könnyítése,

azaz, hogy a britek számolják fel a vámokat és más akadályozó tényezőket. Mindez felújította a vitát az amerikai klórozott csirkéről. Nagy-Britanniában ugyanis úgy tartják, hogy az amerikai élelmiszeripar egészséget veszélyeztető módon dolgoz fel hústermékeket, például klórozott vízzel mossa a levágott baromfit. Az EU 1997 óta tiltja ezt az Amerikában bevett módszert. Michael Gove brit környezetvédelmi miniszter - ironikus módon a brexitkampány egyik vezéralakja - kizárta, hogy "klóros csirkét" engedjenek be a brit piacra, a kormány pedig azt mondta: "egyértelművé tettük, hogy nem lazítjuk fel az élelmiszerszabványokat".


A britek egy másik félelme a hormonkezelt amerikai marhahús esetleges behozatala. Az Amerikai Kereskedelmi Képviselet 15 oldalas anyaga "vámmentes hozzáférést sürget az amerikai textil- és ruházati termékeknek is". Aktivisták attól is tartanak, hogy amerikai egészségügyi cégek bejutásával meginog a britek büszkesége, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, amely bár néha bírálatok tárgya, de ingyenes hozzáférést biztosít az adófizetőknek.

Woody Johnson londoni amerikai nagykövet a hétvégén kemény beszólásokat kapott. A Masterchef - Mesterszakács című népszerű tévéműsor gazdája, JayRayner nem éppen udvarias szavakkal jelezte a nagykövetnek, hogy hová teheti a csirkét. Mindez az után történt, hogy a követ a hétvégén cikket írt a brexitpárti Telegraph című lapba: "Hamis választást kínálnak önöknek: vagy maradjanak az EU-direktíváknál, vagy fogadják úgymond a legalacsonyabb minőségű amerikai ételt.

A »klóros csirke« és a »hormonkezelt marha« félrevezető és az érzelmeket felkorbácsoló szavak. Az a céljuk, hogy a lehető legrosszabb fényben állítsák be az amerikai mezőgazdaságot. Itt az idő, hogy leszámoljunk a mítoszokkal, a protekcionista hazugságkampánnyal, amit egyesek folytatnak"

- írta az amerikai diplomata. Johnson szerint "totális hülyeség" bírálni egy olyan folyamatot, amit az EU-ban a gyümölcs mosására használnak, hogy megöljék a veszélyes baktériumokat. Az amerikai tárgyalási pozícióval kapcsolatban az is félelmeket keltett, hogy az Egyesült Államok felmondhatná a kereskedelmi szerződést, ha a britek Washingtonnak nem tetsző kereskedelmi alkut kötnének Kínával. Emiatt olyan félelmek merültek fel, hogy a brexit után a szigetországnak választania kellene a két kereskedelmi nagyhatalom között. Egyes kommentátorok ugyanakkor azt mondják, hogy mindez csak kiinduló tárgyalási pozíció Washington részéről, és a végső megállapodásban több lehet a kompromisszum.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?