Elindult a választási kampány: Boris Johnson évi 3 millió eurót ígért a brit gazdáknak

agrarszektor.hu
A választásokra készülve Boris Johnson brit miniszterelnök továbbra is a sikeres Brexit mellett kampányol, hangsúlyozva, hogy a brit agrárium csak jól járhat vele. A pénzen kívül kiszámíthatóbb gazdasági környezetet is ígért.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Boris Johnson miniszterelnök november 24-én, vasárnap nyilvánosságra hozta programját, mely szerint a konzervatívok garantálják a mezőgazdasági ágazat jelenlegi éves költségvetésének védelmét, és ígéretet tesznek arra, hogy a termelők mentesülnek a Közös Agrárpolitika (KAP) "bürokratikus" előírásai alól, noha a pénzért cserébe továbbra is a környezet és az állatok magasabb szintű védelmét várnák el - írja a farminguk.com.

Az agrárium támogatása és a Brexit hatása kiemelt témája lesz a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciának. Olvassa el a programot, és regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!

Az 59 oldalas dokumentum szerint a közpénzeket közjavakra fordítanák anélkül, hogy a KAP mai bürokratikus rendszerével kellene küszködnie a társadalomnak.

Megemelnék továbbá az agráriumban dolgozó szezonális munkások létszámát, továbbá 5 évre befagyasztanák a jövedelmadót, a társadalombiztosítást és az áfát.

Az EU 2014-2020-ig tartó büdzséjében az agrárium támogatása a teljes uniós költségvetés bő harmadát teszi ki, ez 309 milliárd eurót jelent közvetlen kifizetésekre és 100 milliárdot vidékfejlesztésre. Nagy-Britannia területének 70 százaléka mezőgazdasági terület. A gazdaságok átlagos mérete jóval nagyobb, mint az európai átlag (22 százalék a nagygazdaságok aránya szemben az uniós 3 százalékos átlaggal). Nagy-Britannia a7 éves pénzügyi ciklus alatt mintegy 70 milliárd euróval fizet be többet a közös költségvetésbe, mint amennyit onnan visszakap, ez a Brexit egyik fő oka.

 A brit mezőgazdaság mintegy 28 millió eurós uniós támogatást élvez a Bizottság adatai szerint. Most tehát Boris Johnson azt ígéri, hogy az agrárium számára nem vész el ez az éves szinten 3 millió eurónyi összeg, amit ráadásul a jelenleginél kevésbé bürokratikus módon osztanának szét, továbbá állandó adóterhekkel tennék kiszámíthatóbbá a gazdasági környezetet az átmenet nehéz éveiben.

Az alábbi grafikon azt érzékelteti, hogy az egyes tagállamok mennyi pénzt kapnak az agrárium támogatására a közös költségvetésből. A sötétkék szín a vidékfejlesztésre szánt összeget, a szürkéskék a közvetlen kifizetésekre (területalapú támogatás, termeléshez kötött támogatás...) elkülönített összeget jelöli.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?