Friss hírek érkeztek: ezt minden gazdának tudnia kell az új Közös Agrárpolitikáról

Friss hírek érkeztek: ezt minden gazdának tudnia kell az új Közös Agrárpolitikáról

agrarszektor.hu
Kedvezőbben fog alakulni az új uniós Közös Agrárpolitika a gazdálkodók és a magyar vidék számára - tudhattuk meg az Agrárkamara közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megállapodás született az Európai Parlament (EP) és - a tagországok agrárminisztereinek álláspontját képviselő - Európai Unió Tanácsa (Tanács) között a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának kulcskérdéseiről. Sikerült elérni, hogy ne növekedjenek irreális mértékben a gazdákkal szembeni környezeti elvárások, illetve, hogy észszerű feltételek teljesítésével legyenek hozzáférhetőek a gazdálkodók számára létfontosságú támogatások. Történt mindez az után, hogy május végén Brüsszelben felfüggesztették az uniós csúcsszervezetek tárgyalását.

A NAK és a MAGOSZ többször felemelte a hangját azzal kapcsolatban, hogy a magyar gazdák ne kerüljenek versenyhátrányba, és ne dráguljanak az élelmiszerek. A tagországok kormányai egyöntetűen a gazdálkodók érdekeit képviselték, az egyes országok gazdaszervezetei, érdekképviseletei pedig közösen is hangot adtak az EP ötleteivel szembeni felháborodásuknak. Végül a Tanács és az EP a napokban előzetes megállapodást kötött a KAP kulcskérdéseiről.

EZ IS ÉRDEKELHET

A megállapodással sikerült elérni, hogy a termelők teljesíthető feltételek mellett kapják meg 2023-tól is a támogatásokat. A tagállamoknak a közvetlen kifizetések 25%-át kell az agro-ökológiai alapprogramra fordítaniuk. Tíz hektáros birtokméret alatt a gazdáknak nem kell megfelelniük a vetésforgóra és a nem termő területekre vonatkozó szigorú követelményeknek. Sikerült megőrizni a termeléshez kötött támogatások jelenlegi 13+2%-os mértékét, és a ciklus elején az átmeneti nemzeti támogatásokat is tovább lehet vinni a mostani szinten.

A megállapodásban foglaltak konkrét jogszabályi szövegbe foglalására a július 1-jétől induló szlovén elnökség alatt kerül sor, a tagállami KAP Stratégiai terveket pedig 2021. december 31-ig kell benyújtani az Európai Bizottság felé. Az új KAP szabályozást - a kétéves átmeneti időszak után - 2023. január 1-jétől kell majd alkalmazni. A megállapodás szakmai részletei elérhetőek a NAK portálján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58