Valami nem stimmel a lengyeleknél: érdekes dolog történik az almával

Valami nem stimmel a lengyeleknél: érdekes dolog történik az almával

agrarszektor.hu
Az Idared alma iránti kereslet nem olyan látványos, mint az előző, 2023-as év azonos időszakában - ekkor a lengyel Idared nagyon jól fogyott, főleg a keletre irányuló export húzta az eladásokat, ami az árakban is tükröződött: februártól májusig emelkedő ártrend érvényesült. Idén egyértelműen lanyhább a kereslet a fajta iránt, de ennek ellenére az árai a lengyel nagykereskedelemben továbbra is viszonylag magasak. Magasabbak, mint a tavalyi év azonos időszakának jegyzései (bár ez a különbség folyamatosan csökken), és az ötéves átlagot is felülmúlják: a jelenlegi felvásárlási ár az 1,30-1,60 PLN/kg (117-144 Ft/kg) sávban mozog, és lényegében megegyezik a legtöbb piros fajta árával (kivéve a Ligolt, ami március közepétől látványosan drágulni kezdett).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Úgy tűnik, hogy a fő tényező, ami miatt a jelenlegi ár viszonylag magas (még a gyengébb kereslet mellett is) az a kereslet-kínálat aránya, mivel az Idared a szezon elejétől kezdve azon fajták közé tartozott, amelyek készletei a korábbi szezonokhoz képest érezhetően kisebbek voltak. És ez a mai napig így is maradt. A WAPA adatai szerint április elején a lengyel hűtőházakban 85 ezer tonna volt ebből a fajtából, míg egy évvel ezelőtt még 115 ezer tonna volt. A WAPA becslése szerint idén márciusban 25 ezer tonna, míg egy évvel ezelőtt 30 ezer tonna fogyott ebből a fajtából. Jelentős árcsökkenésre a következő időszakban sem lehet számítani, mivel várható, hogy a Fehéroroszországba irányuló export, amelyben az Idared fontos szerepet játszik, valamint a közép-ázsiai kereslet miatt az Idared nagykereskedelmi ára májusban inkább emelkedni fog, és meg fogja tartani előnyét a tavalyi árakhoz képest - írja a FruitVeB

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?