Nem fest jól a helyzet: jóval kevesebb alma lesz idén a lengyeleknél, mint tavaly

Nem fest jól a helyzet: jóval kevesebb alma lesz idén a lengyeleknél, mint tavaly

agrarszektor.hu
A lengyel almatermés prognózisok eltérő számokat mutattak, amelyek egy része 3,9 millió tonna körüli mennyiséget jósol (WAPA és GUS), a Grójec székhelyű Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége ZSRP (Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej) viszont inkább 3 millió tonna körüli termést valószínűsít. A FreshPlaza portálnak most Emilia Lewandowska, a Fruit-Group exportőr vállalat igazgatója nyilatkozott, aki szerint inkább a 3 millió tonna körüli termés a valószínűbb, és meg is világítja ennek hátterét.A FreshPlaza portálnak Emilia Lewandowska, a Fruit-Group exportőr vállalat igazgatója nyilatkozott, aki szerint inkább a 3 millió tonna körüli termés a valószínűbb, és meg is világítja ennek hátterét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei lengyel almatermés meglátásunk szerint körülbelül 30%-kal lesz alacsonyabb a 2022-es volumenhez képest. A 2023-as évben a Jonaprince, Ligol és Idared fajtákból kisebb termésre számítunk, mert ezeknek a fajtáknak érzékenyebbek a rügyei, és a februári és márciusi alacsony hőmérsékletek igen érzékenyen érintették ezeket az ültetvényeket. Ráadásul ezek a fajták alternanciára is hajlamosak, tavaly pedig csaknem rekordtermést takarítottak be. Feltűnő, hogy idén mennyire “üresek” az ipari ültetvények, mivel súlyos varasodás okozott károkat, amelyekkel szemben ezek a gyümölcsösök nem voltak védettek - ez természetesen kihatással lesz a feldolgozóiparra is. A nyári szárazság kisebb gyümölcsátmérőt eredményez a Gala, a Golden fajtakör és a Champion fajtáknál is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Lewandowska aggódik az almaárak miatt is: a termelési költségek jelentősen emelkedtek, az árak pedig ettől nem maradhatnak le a termelők védelme érdekében - írja a FruitVeB. Bár a klubfajták jól fejlődnek, Lewandowska szerint ezekhez komoly beruházásokra van szükség.

A klubfajták az elmúlt szezonban jelentek meg a lengyel piacon. Jelenleg új fajtákat keresünk és több fajta is tesztelés alatt áll. A klubfajták piaca erős ugyan, de magas termelési és értékesítési költségekkel jár, ezért fontos, hogy körültekintő döntéseket hozzunk. Nagyon jó szezonunk volt 2022/2023-ban a távoli piacokra történt szállításokkal: különösen erős növekedés volt az Ázsiába exportált almák tekintetében, ahová főleg jó minőségű Gala almát szállítottunk. Ezt szeretnénk az idei szezonban is megtartani, de ez a szezon sokkal kevésbé lesz stabil és megjósolható, mint az előző.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27