Valami nem stimmel a lengyeleknél: meglepő hírek érkeztek az almatermésről

Valami nem stimmel a lengyeleknél: meglepő hírek érkeztek az almatermésről

agrarszektor.hu
Csökkentették felvásárlási áraikat a feldolgozók (Lengyelország: esett az ipari alma felvásárlási ára), ami némiképp váratlanul egy folyamatosan dráguló trendet szakított meg. Azóta az árak mérséklődése folytatódott, és a 9% körüli esés arra késztette a termelőket, hogy elhalasszák mostanra tervezett beszállításaikat. A felvásárlási átlagárak jelenleg a 0,455-05 PLN/kg (36,6-40 Ft/kg) sávba esnek, ami nagyjából megegyezik a tavaly ilyenkor tapasztalt árakkal, csakhogy akkor még a termelési (és pláne a tárolási) költségek alacsonyabbak voltak. A helyzet abban is különbözik a tavalyitól, hogy egy évvel korábban az elmúlt hetekben látott emelkedő trend nem torpant meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szakértők szerint azonban ez csak egy pillanatnyi megtorpanás, és hamarosan az árszint 0,6 PLN/kg (48 Ft/kg) közelébe történő korrekciója következik majd be, mivel egyrészt az utóbbi napokban számottevő mértékben csökkent az üzemekbe beszállított mennyiség, másrészt a nemzetközi piacokon nem látszik olyan akadály, amely a lengyel almalé-koncentrátum iránti óriási igényt jelentősen fékezné. (Az Egyesült Államokban nincs elég narancslé, és az alma a legkézenfekvőbb helyettesítő termék, márpedig olcsó kínai sűrítményre a tavalyinál csaknem 10 millió tonnával kisebb kínai termés miatt kevés az esély) - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kedvező fejlemények az étkezési alma piacán

További kedvező piaci fejlemény a termelők szempontjából, hogy december óta jelentősen nő a kereslet az étkezési almára is, ráadásul ez az igény nem csak a hagyományosan jól exportálható fajtákra vonatkozik (Golden Delicious, Gala), hanem a Ligol és az Idared is sokkal keresettebb a szokásosnál. Egyedül a lengyel ültetvények új királya, a Red Jonaprince szerepel a szokásosnál gyengébben. Az elsőre furcsának tűnő jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy a termelők igen nagy számban döntöttek úgy még a betakarítást követően (november-december során), hogy nem kockáztatják meg a minden bizonnyal költséges tárolást, hanem azonnal a feldolgozókba vitték a gyümölcsöt. Ennek hatására a most rendelkezésre álló étkezésialma-készletek a szokásosnál jóval alacsonyabbak a rekordtermés ellenére is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lengyel szaksajtó leleményével élve “ez nem több, mint egy kanálka méz egy hordó kátrányban” az ágazat egészét és az elmúlt évek fejleményeit tekintve, amelyek valóban nem örvendetesek. A termelési és tárolási költségek brutális emelkedésével a fő piacok (Belarusz, és azon keresztül Oroszország) elvesztése párosult, így várhatóan a nehéz helyzetbe került szektor számára a következő évek sem bizonyulnak fáklyás menetnek. Bár az egyiptomi almaexport a korábbi, kissé érthetetlen adminisztratív akadályoktól megszabadulni látszik, és úgy néz ki, hamarosan visszatér a szokott medrébe, egyelőre még mindig nem vesz fel annyi árut, mint korábban - és nincs olyan ország, amely annyit vásárolna a lengyelektől, mint a belaruszok és az oroszok a 2014 előtti időszakban. A lengyel almát vásárló országok köre elsősorban közel-keleti és közép-ázsiai országokkal bővül, ám egyelőre ezek nem bejáratott piacok, pár száz tonnás tételben rendeltek csak a rendelkezésre álló adatok szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02