Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.05. vasárnap

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.05. vasárnap

agrarszektor.hu
Általában sok napsütésre számíthatunk a fátyol-, illetve gomolyfelhők mellett, de délután főként a Duna vonalától keletre eső tájakon erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2024.05.05.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2024.05.05.) napon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2024.05.05.) napon.

2024.05.05. vasárnap: Általában sok napsütésre számíthatunk a fátyol-, illetve gomolyfelhők mellett, de délután főként a Duna vonalától keletre eső tájakon erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Arrafelé elszórt jelleggel zápor, zivatar is várható, de a Dunántúlon is kialakulhat néhány csapadékgóc. A déli, délnyugati szelet több helyen élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében szélerősödés is előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntőrészt 24 és 28 fok között várható.
Késő estére 13 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek. A szervezet számára ez a stresszmentes időszak lehetőséget kínál a regenerációra és a feltöltődésre.

A következő napon várható időjárás

2024.05.06 hétfő: A fátyol- és gomolyfelhők mellett nagyrészt napos idő várható. Északon, északkeleten alakulhat ki helyenként zápor, zivatar a magasabbra törő gomolyfelhőkből, másutt kicsi a csapadék előfordulási esélye. Élénk, időnként erős lökések kísérik a délnyugati szelet. Délutánra 24 és 28 fok közé melegszik fel a levegő.

Friss híreink:

Új borsófajták lephetik el a földeket: nem is hinnéd, mitől különlegesek

A növényeknél a szaporodási időszak végét az jelenti, amikor a virágok és a termések kifejlődnek. Ez a növények életciklusának döntő pillanata, azonban a tudósok szerint az emberiségnek jobban meg kellene értenie azokat a tényezőket, amelyek ezt a folyamatot irányítják. Egy friss kutatás azonosította a borsónövényekben virág- és gyümölcstermését szabályozó gént, ami kulcsfontosságú lehet a szántóföldi növénytermesztés jövőjét illetően.

Végzetes hiba a kertben: ezeket a zöldségeket soha ne ültesd egymás mellé

Tombol a tavasz Magyarországon, ami egyúttal azt is jelenti, hogy eljött a kertészkedés ideje. Nincs is annál jobb, mint mikor az ember a saját maga által megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztja. Ugyanakkor ültetésnél érdemes pár dologra odafigyelni, többek között arra is - amire egyébként nem sokan szoktak -, hogy mit mivel társítunk. Vannak növények, amiket kifejezetten ajánlott együtt termeszteni, és persze olyanok is, amiket jobb, ha távol tartunk egymástól.

Tuti tippek a sztárkertésztől: ezek a munkák most aranyat érnek a kertben

Az elmúlt hetek időjárása rendkívül kiszámíthatatlannak bizonyult: ha az egyik hét elején még nyárias melegben és a hónaphoz képest rekord hőmérsékletekben lehetett részünk, könnyen megeshetett, hogy a hét második felére akár 15 Celsius-fokot is esett a hőmérséklet, és a hajnali fagyok sem voltak ritkák. Ilyen körülmények között pedig ember legyen a talpán, aki tudja, milyen munkákra készüljön a kertjében, vagy hogy mire és hogyan készítse fel a növényeit. De melyek is most májusban a legfontosabb a teendők a kertben? Melyek nem tűrnek halasztást, és melyek azok, amelyekre még ráérünk? Mire számíthatunk a növényvédelem terén? Az Agrárszektor erről kérdezte a szakértőt.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Mára ez is luxus lett: konkrétan duplázódtak az esküvőárak 2024-re

Májusban veszi kezdetét a nem hivatalos esküvőszezon, és egészen szeptemberig, akár októberig is kitart, bár aki bevállal egy szép novemberi vagy januári keddi napot, az sokat spórolhat az amúgy egyre borsosabb költségeken. 2019-hez képest ugyanis konkrétan megduplázódtak a költségek, amit 5 éve 4 millió forintból ki lehetett hozni, az 2024-ben már inkább 8-10 millió forint környékén áll meg. Pontosabban nem áll meg, hiszen évről-évre 10 százalékot kúsznak fel az árak, sőt a korai előfoglalások miatt már a 2025-ös árakat is tudjuk:nem fognak örülni a jövőre házasodó párok.

Tömegek garázsában ott áll ez a legendás autó: vagyonokat érhet 2024-ben

Kevés olyan ember van idehaza, aki ne hallott volna már a Ladáról, vagy közkeletű elnevezésén a Zsiguliról. A Lada az évtizedek során belopta magát a magyarok szívébe és igazi kultuszt teremtett. A szocialista blokk slágeréből 17 millió darabot adtak el világszerte. A kezdetekben nem volt könnyű hozzájutni, mivel akkoriban 3-5 év körüli várakozási idő volt egy Zsigulira, hazánkba először 1971-ben érkezett. Tompa Gábor, a Veterán Zsiguli Egyesület elnökségi tagja a HelloVidéknek elmondta, hogy mára jelentősen megcsappant Magyarországon a Zsigulik száma, és csak ritkán találkozni velük az utakon, ugyanakkor vidéken még mindig nagyon sokan használják, leginkább munkavégzés céljából.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?