Jó hírt kaptak ezek a termelők: öt év után végre sokan fellélegezhetnek

Jó hírt kaptak ezek a termelők: öt év után végre sokan fellélegezhetnek

agrarszektor.hu
Öt év után újra teljes kajszitermés várható Spanyolországban. Az idei évben (eddig) elkerülték fagyok a legfontosabb spanyol kajszitermelőnek számító Murcia régiót, így a tavalyihoz képest 46%-kal nagyobb termést várnak az ibériaiak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Medfel konferencián kiadott termésbecslés szerint 2024-ben Spanyolország 134 ezer tonna feletti kajszitermésre számíthat, ami 46%-kal több, mint a 2023-ban betakarított 98,7 ezer tonna, és több mint a duplája a 2022-es 65 ezer tonnás volumennek. Megjegyzendő, hogy a spanyol kajszitermés több mint felét adó Murcia tartományban az előző öt év mindegyikében rendkívül kedvezőtlen időjárási viszonyok uralkodtak: míg 2018-ban még csaknem 100 ezer tonnás termést takarítottak be csak ebben a tartományban, addig a következő 5 évben a termés mindig 60 ezer tonna alatt maradt, 2022 és 2023 pedig egyaránt 39 ezer tonnás betakarított mennyiséget hozott. Az idei évben várható 78 ezer tonnás volumen már közel van a termesztőkörzet való potenciáljához - ehhez az is kellett, hogy a fagyok elkerüljék a régiót. Mi több, itt már a szokásosnál 10 nappal korábban meg is kezdődött a betakarítás, és a közeli piacokon már kapható a spanyol áru - írja a FruitVeB.

Kasztília-La Mancha területét szintén elkerülték a fagyok, de a Medfel konferencia időpontjában Észak-Spanyolországban még fagyriadó volt érvényben - ez elsősorban Aragóniát és Katalóniát érinti. Az elmúlt 5 évben Észak-Spanyolországot rendszeresen sújtotta a fagy, ami óriási nyomást gyakorolt az Agroseguro agrárbiztosítási rendszerre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?