Nem alakult jól a szamócaszezon a spanyoloknál: aggódhatnak a termelők

Nem alakult jól a szamócaszezon a spanyoloknál: aggódhatnak a termelők

agrarszektor.hu
10 százalékkal maradt el a tavalyitól a szamócatermés a spanyolországi Huelvában. A termésmennyiség visszaesését az export drágulása ellensúlyozta ugyan, de a belföldi értékesítés jövedelmezősége erősen romlott.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A Freshuelva közlése szerint a 2022/23-as szezonban 243,3 ezer tonna szamócát takarítottak be, ami 10%-os csökkenést jelent az előző évi volumenhez képest. A termőévet jelentős hullámvölgyek jellemeztek, komoly időjárási problémákkal: a kiültetés időszakában uralkodó rekkenő hőség miatt a növények közel 30%-át újra kellett ültetni. Emellett az év eleji extrém hideg is súlyosan befolyásolta a termést, és az áprilisi szokatlanul magas hőmérséklet is negatívan hatott a szamóca minőségére. Mindez a termelés 10%-os visszaesését és az előző kampányhoz képest csak kismértékű áremelkedést eredményezett, ami a termelők által viselt költségek növekedésével együtt a termés jövedelmezőségének jelentős csökkenését eredményezte. A gond elsősorban a belföldi piacon jelentkezett, mivel a betakarított mennyiség visszaesése ellenére az exporttételek áremelkedése miatt a kivitelből származó árbevétel a tavalyihoz képest 0,22%-kal emelkedett (571 millió euróra) - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A Freshuelva szerint a málnaszezon 47,8 ezer tonna terméssel zárult, ami 4,5%-kal kevesebb, mint az előző szezonban. Az idény első részét az alacsony piaci árak és a harmadik országokból, például Marokkóból érkező erős verseny jellemezte. A Freshuelva évről évre panaszkodik emiatt az EU-nak, és a szövetség úgy véli, hogy ilyen esetekben Európának importvámot kellene bevezetnie a harmadik országokkal szemben az uniós termelők védelme érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?