Ez kemény: csillagászati áron árulják a cseresznyét ezeken a piacokon

Ez kemény: csillagászati áron árulják a cseresznyét ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
A hollandiai Ridderkerkben található Van Ooijen Citrushoz április első hetének végén érkeztek meg az első, Spanyolországból származó extra korai cseresznye tételek. Nem kell óriási mennyiségre gondolni, itt nem a mennyiség, hanem a koraiság a lényeg: mindössze 12, egyenként 1,5 kg-os ládáról van szó. A kis volumen nem véletlen: a 12-17. hét között ugyanis a világon sehol sem kapható cseresznye: a déli féltekén a szezon öt héttel ezelőtt, február végén véget ért, így kizárólag a spanyol exportőrök extra korai áruja található a piacon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lucien Ruiter, a Van Ooijen Citrus igazgatója szerint “ezek a cseresznyék azonban nem valók mindenkinek. Mi is csak előrendelés alapján értékesítjük ezeket a gyümölcsöket, és inkább kiló-, mintsem ládaszámra veszik tőlünk. A 30+-os cseresznye árát kilónként 75 euróban (29500 Ft/kg), és igazából ez sem termel számunkra nyereséget (ilyen kis tételnél csak a szállítási költség 20 euró/kg). Viszont ki tudunk szolgálni néhány olyan szakembert, akik már nagyon várják az árut”. Ezt a gyümölcsöt még Spanyolországban is termesztőlétesítményben állítják elő, ahol hatékonyan szabályozható a hőmérsékletet. Ezért lehet lényegesen korábbra hozni a virágzást és a termésérést - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A spanyol üvegházi cseresznyetermesztés nagymértékű bővülését azonban még Lucien sem látja valószínűnek: mint mondta, tekintettel az óriási költségekre, nincs nagy piaca ennek a terméknek. Lucien szerint egyelőre nem lehet világos képet alkotni a spanyol cseresznyeszezon további alakulásáról.

Jelenleg az ültetvények jól néznek ki, de a virágzás alatti fagy vagy a szüret előtti eső és jégeső még mindig drasztikusan csökkentheti a termést, ezért biztosat nem lehet mondani. Ezt elég keményen megtapasztaltuk tavaly, amikor Extremadura tartományban két jégeső a termés nagy részét megsemmisítette.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?