Aggasztó hírek érkeztek Olaszországból: váratlan dolog történt a gyümölcsösökben

Aggasztó hírek érkeztek Olaszországból: váratlan dolog történt a gyümölcsösökben

agrarszektor.hu
Özönvíz és jégeső csapott le az északi régiókban Olaszországban néhány napja. Az első becslések szerint is több millió eurós kár keletkezett az ottani gyümölcsültetvényekben, a legnagyobb pusztítást a kajsziban, az áfonyában és a cseresznyében végezte a vihar.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét végén a 30°C feletti csúcshőmérsékletű napokat követően áradásokat okozó felhőszakadással és diónyi méretű jégdarabokkal csapott le egy front Észak-Olaszország Piemont, Lombardia és Veneto tartományaira, írja a Corriere della Sera-ra hivatkozva a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az olasz termelői egyesületek első jelentései szerint a körzetben található bogyós- és csonthéjas ültetvényekben (különösen áfonyában, kajsziban és cseresznyében) több millió euró összértékű kár keletkezett, de a jégvédő hálóval felszerelt ültetvényekben nem vagy alig mérhető veszteség.

A Coldiretti szerint Olaszországban is megfigyelhető, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási körülmények. A termelőket tömörítő Confagricoltura Piemont tartományi elnöke, Ercole Zuccaro a biztosítási rendszer felülvizsgálatát sürgette, mivel véleménye szerint egyre bonyolultabban és drágábban lehet csak biztosítást kötni a mezőgazdasági üzemekre, ültetvényekre. A hűvös, esős idő hétfőn és kedden is folytatódik, de a hét közepére Afrikából megérkezik a Scipio anticiklon, ezért 40°C feletti hőség várható Olaszország nagy részén, de még a Pó völgyében is igen meleg lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06