Csúnyán elintézte a népszerű nyári gyümölcsöt az időjárás: nem túl biztató a helyzet

Csúnyán elintézte a népszerű nyári gyümölcsöt az időjárás: nem túl biztató a helyzet

agrarszektor.hu
Idén elsősorban a hazai meggytermés az időjárás további alakulásától és a gyümölcshullás mértékétől függ, valamint jelentős bizonytalanság rejlik a gyümölcsméret alakulásában is. Úgy tűnik, hogy a virágzást követő 4-8 hét szokatlanul erős gyümölcshullása június közepe óta normalizálódott, így ez már érdemben nem befolyásolja a prognózis beválását. Jelentős problémát tapasztalnak azonban az utóbbi egy hétben a gyümölcsméretek alakulásában, ami inkább lefelé korrigálhatja a prognosztizált termést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A meggyszezon az Érdi jubileum betakarításával június közepén kezdődött, ami viszont kis mennyiségeket jelent, döntően frisspiaci értékesítéssel. A konzervgyárak legfeljebb "próbaüzem" céljából vásároltak elenyésző mennyiségeket, jellemzően 170 Ft/kg nettó felvásárlási áron. Az első jelentős főfajta, az Érdi bőtermő betakarítása a dunántúli és közép-magyarországi termőhelyeken június 24-26. között kezdődött, míg az északi és észak-keleti termőtájakon június 26-28. körül indulhatott, azonban a kezdeti kis mennyiségek miatt a konzervgyárak csak 4-5 nappal később kezdték a feldolgozást - írja a FruitVeb. Ez azt jelenti, hogy az Érdi bőtermő feldolgozása június 26-30. között indul el, ami soha nem látott késői szezonkezdet az átlagos június 15-18-hoz képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Érdi bőtermő ára a nettó 175-190 Ft/kg szinten tartja magát a szezonkezdet óta. A kerti vagy felvásárlótelepi, termelői árak ennek megfelelően értelemszerűen alacsonyabban, 140-160 Ft-os árszinten alakulnak. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy a feldolgozók 3-10% közötti minőségi levonást alkalmaznak, ami ezzel arányosan csökkenti az átlagos kifizetési árakat. A német nyersanyag-export kiszállítási árából hazai feladási paritáson szintén ezek az árszintek gazdálkodhatók ki, amely természetesen függ a feladás helyétől és az ez alapján kialakuló szállítási költségektől. A lémeggy ára nettó 60 Ft/kg, míg a cigánymeggy a jelenlegi információink szerint 80-100 Ft/kg, de több nagy szereplő is vár még az ár meghirdetésével.

Jelenleg csak az Érdi bőtermő betakarítása zajlik, a fürtös meggyek rázása még egyetlen termesztőkörzetben sem indulhatott el. Az Érdi bőtermő minősége alapvetően jó, a méret - többnyire - megfelel a konzerv- és hűtőipar igényeinek (>18 mm), a hús nagyobb léveszteség nélkül válik a magtól, repedés-hasadás nem tapasztalható, hatékonyan feldolgozható. Azonban a méretproblémák már az Érdi bőtermőnél is látszanak: az eddigi betakarítások azt mutatják, hogy a gyümölcs mérete és fajsúlya elmarad a vártól, így a szüretelt mennyiségek is alacsonyabbak, mint amire előzetesen számítani lehetett. A gyümölcsméret csökkenése miatt a tényleges betakarítási eredmények és a szüret előtt tervezett mennyiségek között sok esetben 20-30% közötti különbség is tapasztalható. Előfordulnak olyan szélsőséges esetek is, hogy a minimális gyümölcsmérettől (18 mm) a betakarított tétel jelentős arányban marad el, így azt nem lehet konzerv- vagy hűtőipari célra érdemben felhasználni. Ezen tételek a léüzemekbe kerülnek, esetleg alkoholos meggy formájában kerülnek feldolgozásra.

A Duna-Tisza közén több gazda is olyan döntést hozott, hogy vár a betakarítással és a teljesen érett meggyet lémeggyként történő értékesítésre kínálja fel (tekintettel a méretek elmaradása miatt megnövekedett konzervipari reklamációk kockázatára). A gyümölcsméretek elmaradása a tavaszi és kora nyári időjárási körülmények kedvezőtlen kombinációjának köszönhetők. A virágzást követő, jellemzően hideg és fényszegény időjárás korlátozta a gyümölcsben a sejtosztódást, ami alapvetően determinálja a méretet. Ezt követően júniusban korán érkeztek a rendkívül meleg periódusok, hosszan tartó, 30-35 fokot meghaladó nappali hőmérsékletekkel, amely időszakokban a gyümölcsnövekedés elégtelenül zajlott vagy leállt a hőstressz miatt. A harmadik kedvezőtlen hatás az aszály, amely június során jelentős hátráltató tényező volt. Csak néhány körzetben enyhült a csapadékhiány, ahol a június végi zivatarokból vízhez jutottak a fák.

Gyakori, és a betakarítást hátráltató tényező az is, hogy - a hosszan tartó virágzásnak köszönhetően - a fán belül egyenetlen az érés: a palást már kellőképpen érett, a fa belsejében azonban még éretlen a gyümölcs. A fentiekben felsorolt problémák mindeddig lassították a betakarítást, illetve mérsékelték a piacra kerülő mennyiséget, aminek következtében egyelőre nem alakultak ki mennyiségi torlódások, túlkínálati időszakok, így a szezon elejei nyitó árak másfél hete tartják magukat. Jelenleg nagyon nagy kérdőjelet látnak a fürtös meggyek gyümölcsméretének alakulásában, ami most (kb. egy héttel a szüretük kezdete előtt) - helyenként jelentősen - elmarad a várttól, az Érdi bőtermőnél tapasztaltaknál nagyobb problémát sejtetve. Elképzelhető, hogy több ezer tonna meggy nem fogja elérni a konzerv- és hűtőiparnak megfelelő 18 mm-es minimumméretet. A minőséggel is lehetnek gondok, elsősorban az erősen csapadékhiányos és homokos talajadottságokkal rendelkező termőhelyeken - a meleg és az aszály miatt - rendellenesen, vontatottan haladnak az érési folyamatok is, nem kielégítő a gyümölcshús tömege és állaga. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Értelemszerűen még az sem látható tisztán, hogy mekkora minőségi árualap kiesés származhat - az elmúlt években gondot jelentő - glöospórium-fertőzés miatt, aminek a csapadékos április-májusi időjárás kedvezett (a tünetek megjelenésére a következő 2-3 hétben lehet számítani, amennyiben májusban bekövetkezett erősebb fertőzés). A meleg júniusi időjárás miatt elképzelhető, hogy a cseresznyelégy-fertőzés is erőteljesebb lehet az átlagosnál, jóllehet kirívó problémát egyelőre nem tapasztaltak.

A korábban kifejtettek szerint, mennyiségi torlódásokat eddig nem tapasztaltak, de nem kizárható forgatókönyv az sem, hogy az elmúlt 2-3 hetes és az előttünk álló meleg periódus miatt a fürtös meggyek érése felgyorsul, és a különböző fajták, illetve termőtájak szürete összecsúszik. A most látható folyamatok alapján az becsülhető, hogy kb. július 23-27-ig tarthat a feldolgozási szezon, ami az átlagosnál rövidebb gyártási időszakot jelentene (szűk 4 hét az átlagos 5 hét helyett), de ez még jelentősen függ az időjárás (hőmérsékletek, csapadék) alakulásától.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03