Kiderült a csúf igazság: durva, mennyit költenek erre a magyar gazdák

Kiderült a csúf igazság: durva, mennyit költenek erre a magyar gazdák

agrarszektor.hu
A legfrissebb információk szerint 2023-ban csökkent a növényvédő szerek forgalma Magyarországon az előző évi szinthez mérten. A gyomirtók, a gombaölők és az egyéb szerek olcsóbbak lettek, míg a rovarölőknél és a gyűjtőcsomagoknál áremelkedést lehetett megfigyelni. A növényvédő szerek ráfordítási ára átlagosan közel egyötödével emelkedett a tavalyi évben az egy évvel korábbihoz képest. Legnagyobb mértékben a gyomirtó, a rovarölő és a gombaölő szerekre volt igény a magyar termelők részéről, ezt követték a gyűjtőcsomagok. A rovarölők és egyéb szerek kivételével valamennyi termékkategóriában nőtt az értékesített mennyiség. A növényvédelem és a műtrágyázás fenntarthatósági követelményeivel, valamint a mezőgazdasági inputanyag-felhasználás fenntarthatósági trendjeivel is foglalkozunk az Agrofuture 2024 konferenciánkon, amelyre még nem késő jelentkezni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A növényvédő szereket felhasználásuk és a környezetre gyakorolt hatásuk alapján veszélyességi kategóriákba sorolják. Az I. (fehér könyv - megszerzéséhez felsőfokú növényvédelmi képesítés szükséges) és a II. (zöld könyv) forgalmi kategóriájú szerek értékesítése, vásárlása és felhasználása engedélyköteles, illetve szaktudáshoz kötött. A III. forgalmi kategóriájú szerek felhasználásához nem szükséges szakképesítés és engedély - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentésében. Mint írták, 2023-ban több növényvédő szer hatóanyagának engedélye is megszűnt. Az Európai Bizottság rendelkezései alapján az ipkonazol nevű csávázószer türelmi ideje 2024. február végén járt le. A dimoxystrobin is kivonásra került, amelynek utolsó felhasználási ideje 2024. július 31-ig tart. Ez több gombaölő szert is érint, az egyikben a boszkalid hatóanyag mellé a piraklostrobin került.

Több hatóanyag felülvizsgálata még 2021-ben lezajlott. A piriofenon határideje 2024. január 31-én járt le, az emamektiné és a klorantraniliprolé idén április 30-án fog, míg a spinetoramot, tienkarbazont és valifenalát június 30-ig lehet használni. Ezeken túl a flubendiamid, a pendimetalin, a acequinocyl engedélye augusztus 31-én, az aminopiralid, az azoxystrobin, a fluroxipir, az imazalil, a krezoxim-metil, a metaflumizon és a teflutrin engedélye pedig december 31-én fog lejárni. Az abamektin, a cipermetrin, a penflufen, a szulfoxaflor hatóanyagok alkalmazása pedig továbbra sem javasolt. A 2024. január 31-én lejáró penflufen kivételével mindegyik hatóanyag hatósági engedéllyel rendelkezik, bár az abemektinen kívül a másik három hatóanyag nem található meg egyetlen Magyarországon forgalmazott peszticidben sem.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit mutatnak a számok?

A teljes peszticid értékesítés 2023-as nettó árbevétele a beérkezett adatok alapján 148,7 milliárd forint volt, amely minimálisan elmaradt az egy évvel azelőtti szinttől. A különböző hatásmechanizmusú szerek értékesítési árai a vizsgált időszakban a megfigyelt termékek körében a következőképpen alakultak: a gyomirtó szerek átlagára 17,3%-kal, a gombaölő szereké 29,4%-kal, az egyéb szereké 15,2%-kal, míg a rovarölőké pedig 15%-kal növekedett, míg a gyűjtőcsomagok ára 2%-kal lett magasabb. A növényvédő szerek ráfordítási ára átlagosan csaknem egyötödével, 19,7%-kal emelkedett a tárgyévben az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. A növényvédő szerek 2023-as évi költségei a teljes mezőgazdasági folyó termelőfelhasználáson belül 7%-ot tettek ki.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

Jóval kevesebb növényvédő szert vásároltak tavaly a magyarok, mint egy éve

A növényvédő szerek teljes értékesített mennyisége 2023-ban 22%-kal csökkent 2022-höz képest. A legnagyobb mértékben, közel 40%-kal az egyéb szerek forgalma csökkent, ezt követte a rovarölőké 23,6%-kal. A gombaölők és a gyűjtőcsomagok értékesített mennyisége 5-6%-kal lett kisebb, a gyomirtó szereké pedig 16,3%-kal esett vissza. Az értékesítés értéke alapján 2023-ban a tíz legnagyobb kereskedő adta az éves forgalom 76,4%-át, vagyis az előző évhez képest 1,1 százalékponttal nőtt a részesedésük. 2018-ban ez az arány még 83 százalék volt.

2023-ban a magyar termelők részéről a legnagyobb mértékben, 33,8%-ban a gyomirtó szerekre volt igény, ezt követték sorrendben az egyéb szerek, 21,6%-kal és a rovarölő szerek, 20,1%-kal. A gombaölő szerek a maguk 18,7%-ával a negyedik helyen végeztek, míg a lista alján a gyűjtőcsomagok álltak, 5,8%-kal. Értékben vizsgálva is a gyomirtó szerek adták az éves forgalmazás legnagyobb arányát, ezek 37,3%-ot tettek ki. Ezt követték a gombaölők, 30,1%-kal és a rovarölők, 15,8%-kal. A lista végén 8,7%-kal a gyűjtőcsomagok és 8,1%-kal az egyéb szerek végeztek. A teljes értékesítésen belül (volumenben) a rovarölők és az egyéb szerek kivételével minden termékkategória aránya nőtt az egy évvel korábbihoz mérten, az egyéb szerek aránya esett vissza a leginkább, 23,8 százalékponttal.

Hogy alakult az egyes termékkategóriák értékesítése tavaly?

A megfigyelt fungicidek értékesítése a 2023-as évi gombaölő szerek összes értékének 49,9%-át fedte le. A lefedettségi szint így 5,5 százalékponttal lett alacsonyabb az előző évinél. A gombaölő szerek közül a kén, a tebukonazol és/vagy protiokonazol, a dimoxistrobin/boszkalid és a réz-szulfát hatóanyagot tartalmazó szerek iránt volt a legélénkebb a kereslet. A top 5 termék a termékcsoporton belül a megfigyelt szerek forgalmának (volumenben) 34,7%-át tette ki, míg az összes gombaölőének a 17,5%-át.

Tavaly a kijelölt inszekticidek értékesítése értékben az évi összes értékesített rovarölőnek a 77,9 százalékát tette ki. Ezáltal az összértékbeni lefedettségi szint 17,9 százalékponttal lett magasabb az előző évinél. Az egész éves növényvédőszer-forgalom 9,2 %-át ez a talajfertőtlenítő szer értékesített volumene (III. forgalmazási kategória) képezte, míg az összes rovarölőnek a 46%-át. Ennek a hatóanyaga: a teflutrin, aminek 2024. december 31-ig van hatósági engedélye.

Az adatszolgáltatásban szereplő gyomirtószerek 2023-as évi értékesítése értékben a teljes éves forgalomnak az 55,5%-át adta. Ez 3,4 százalékpontos javulást eredményezett az előző évhez mérten. A gyomirtó hatóanyagok közül 2023-ban a legnagyobb mennyiségben a glifozát fogyott, aminek 2033. december közepéig van hatósági engedélye, és amely a gyommentesítés mellett állományszárításra is alkalmas szinte minden növénykultúrában. A legtöbb herbicid hatóanyagának hatósági engedélye 2024-ben lejár, azonban a flurokloridoné 2026. március 15-ig, míg a dimetenamid-P-é 2034. augusztus 31-ig érvényes. A glifozát alapú szerek értékesítési átlagárai 2022-höz mérten jelentősen csökkentek, ám sok termék ára ezzel szemben átlagosan 30-35%-kal emelkedett, volt olyan is, ahol a drágulás majdnem elérte a 60%-ot.

A megfigyelt egyéb szerek közül tavaly a korábbi 2-3 évhez hasonlóan egy talaj- és növénykondicionáló szerből (III. forgalmazási kategória) értékesítettek a legtöbbet, ami elsősorban növényi kivonatokat, illóolajokat és ásványi olajat tartalmaz. A termék forgalma az egyéb kategória megfigyelt szereinek 41%-át adta volumenben. A második helyen a szükséghelyzeti engedéllyel használható Pocok-Tox Max rágcsálóirtó végzett, amely csak növényorvos felügyelete mellett juttatható ki. Ez a termék adta a beküldött szerek volumenének a 17%-át. A dobogó harmadik fokára egy hatásfokozó szer (II. forgalmazási kategória) került, amely elsősorban zsírsavakat tartalmaz. Felhasználási területe olyan szántóföldi kultúrákra terjed ki, ahol a gyomirtó szerek szulfonil-karbamid, triketon, imidazolinon típusú, valamint cikloxidim hatóanyagot tartalmaznak. A fentebb említett talaj- és növénykondícionáló értékesítési átlagára 8,3%-kal lett magasabb a bázisévhez mérten, míg a további három helyezetté átlagosan 13-22%-kal emelkedett. A gyűjtőcsomagok összes értéke 2022-höz képest egy kicsit csökkent a vizsgált évben.

Több növényvédő szert exportál Magyarország, mint amennyit behoznak

A külkereskedelmi forgalom alapján 2023-ban a növényvédőszer-import volumene 12,2%-kal csökkent, míg az exporté 4,3%-kal nőtt 2022-höz képest. A vizsgált évben 67,7 ezer tonna növényvédő szert hoztak be az országba 180,7 milliárd forint értékben. Az elmúlt évtized során a 2022-es év volt az első, amikor volumenben meghaladta az export az importot, 2023-ban is ez történt. Az árbevétel tekintetében már hosszú évek óta magasabb az export aránya, mint az importé. Az export értéke a tárgyévben 381,7 milliárd forint volt, amely 1,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A kivitt mennyiség 85,4 ezer tonnát tett ki, amely az import mennyiségétől 26,1%-kal volt nagyobb. Az export forgalma 2023-ban értékben több mint a kétszerese lett az importénak.

A behozatali oldalon az első három helyen szereplő országok rangsora (értékben vizsgálva) változatlan maradt az előző évhez képest. Franciaország, Németország és Belgium álltak a dobogó első három fokán, bár volumenben Belgium megelőzte Németországot. Az első három országból behozott növényvédő szerek volumene esetében 21%-os, míg értékben 20,2%-os csökkenés történt. A dobogós országokból érkező import a felét tette ki a teljes behozatalnak. A 4-6. helyeken Izrael, Spanyolország és az Egyesült Királyság osztozkodott, Hollandia egy hellyel hátrébb került az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A top 10-es élmezőnybe ugyanazok az országok kerültek, mint 2022-ben, csak a sorrend változott némiképp. Franciaországból 11,6%-kal, Németországból 27,5%-kal, míg Belgiumból 28,7%-kal kisebb értékben importált hazánk növényvédő szert a tárgyévben.

A kiviteli oldalon 2023-ban Németország végzett az első helyen értékben vizsgálva, ellenben a kivitt volumen alapján Franciaország lett az aranyérmes. Lengyelország ismét dobogós helyre került, az Oroszországba exportált mennyiség és érték visszaesett 2022-höz mérten. A dobogós célországokba irányuló export 35%-át tette ki a teljes kivitelnek volumenben. A németországi export értékben a másfélszeresére nőtt, Lengyelországé 21,5%-kal, míg Franciaországé 11%-kal esett vissza a bázisévhez képest. A 4-6. helyen az árbevétel alapján Oroszország, Spanyolország és Belgium osztozkodott. A top 10-es élmezőnybe ugyanazok az országok kerültek, mint 2022-ben, egyedül Ukrajna volt az az ország, amely egy évvel korábban még nem szerepelt a kiemelt célországok között, miatta szorult a 11. helyre az Egyesült Királyság. Az első három helyezett értékesített mennyisége mind 2022-ben, mind a tárgyévben megközelítette a 30 ezer tonnát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?