Durva, ami ezeken a piacokon történik: így trükköznek a dinnyével az árusok

Durva, ami ezeken a piacokon történik: így trükköznek a dinnyével az árusok

agrarszektor.hu
A spanyol piacokon a Szenegálból importált görögdinnyéről a belföldi termesztésű árura való átállás zajlik, csakhogy ez az átmenet sokkal gyorsabb, mint bárki is gondolná. Az elmúlt időszakban néhány spanyol nagyáruházban azonos fajtájú görögdinnyék jelentek meg a polcokon ugyanazokban a ládákban, egészben és vágva is, csak éppen egymásnak ellentmondó címkékkel, származási helymegjelöléssel. Az egész görögdinnyéken még az eredeti származási hely, azaz Szenegál szerepelt, ám a szeletekre vágott gyümölcs hirtelen spanyollá változott. Több árusítóhelyen is lehetett találkozni olyan importáruval, amely félbevágva vagy negyedelve meglepő módon országot váltott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egyik spanyol gazdaszövetség, a Coag azonnal elítélte a címkézéssel kapcsolatos súlyos jogsértést, és nyilatkozatot adott ki, mely szerint a címkékre és címkékre vonatkozó jelenlegi szabályozás nem tükrözi az árusított termék helyes eredetét, veszélyeztetve annak nyomon követhetőségét és megtévesztve a fogyasztót, aki így nem rendelkezik a vásárláshoz kapcsolódóan megbízható információkkal. A szövetség figyelmeztette a kiskereskedőket, hogy tartsák be a címkézésre és a származási hely feltüntetésre vonatkozó szabályokat, és ne játsszanak a termékek eredetével - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Andrés Góngora, a Coag zöldség-gyümölcs szekciójának vezetője kiemelte, ez a gyakorlat, és nemcsak a fogyasztók választási szabadságát érinti hátrányosan, hanem a spanyol termelőket is veszélyezteti. A görögdinnye és a sárgadinnye, valamint a csonthéjas gyümölcsök esetében kampányt indítanak, mivel a kiskereskedelmi láncok továbbra is harmadik országokból importálják a termékeket, veszélyeztetve a hazai termelők piacra jutását, különösen, ha a törvényt megsértve még a gyümölcsök valódi eredetét sem jelölik. A szövetség felkérte az illetékes hatóságokat azonnali ellenőrzések elvégzésére annak érdekében, hogy ez a gyakorlat ne harapódzhasson el, illetve megfelelő szankciókkal legyenek sújthatók az átcímkézést végző láncok kereskedők.

Az európai jogszabályok a származási hely megjelölése tekintetében egyértelműek: előírják, hogy a gyümölcsökön és a címkéken mindig fel kell tüntetni a gyümölcsök eredetét, azaz azt az országot, ahol termesztették őket. Ezt a San Lidano, a görögdinnye termelésére és forgalmazására szakosodott egyik spanyol vállalat is megerősíti: mindig a termesztés országát kell megjelölni, amely akkor is ugyanaz marad, ha a gyümölcsöt feldolgozzák (például, ha félbe vagy negyedekre vágják). Jóindulatú megközelítéssel a problémát a törvény helytelen értelmezése jelentené, viszont a törvény szövege egyértelmű, és nem hagy teret a félreértéseknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?