Hatalmas eső jön kedden: térképen mutatjuk, hol, mi várható

Hatalmas eső jön kedden: térképen mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
A húsvét után átvonuló hidegfront mögött napközben még nagy területen fordulhatnak elő viharos (~60-80 km/h, egy-egy helyen akár ~85-90 km/h) széllökések. Ma reggelig a Dunántúl nyugati harmadában, illetve a délnyugati területeken 20 mm körüli csapadék hullhatott. Kedd déltől estig azonban az ország délnyugati felében a nagyjából Győr-Szeged vonaltól nyugatra, ezen belül kiemelten a Dél-Dunántúlon és nyugaton szórványosan lehet zivatarok előfordulására számítani. Zivatarok környezetében viharos szél (~60-80 km/h) és néhol kis méretű jég (1 cm alatti átmérő) is valószínű, intenzív záporok környezetében jégdara előfordulhat. Délután, kora este az említett területen kívül kisebb valószínűséggel és kisebb területen északkeleten van még némi esély zivatarra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az április 1-jén, húsvéthétfőn megérkezett hidegfront felhőzete és csapadékzónája másnap lassan északkelet felé tevődik - ott még délután is lehet számítani borult, esős tájakra -, mögötte viszont szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, és kisüt a nap - írta meg a met.hu. Délután az ország délnyugati felén erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és egyre több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A délnyugati részek kivételével nagy területen kísérhetik erős, viharos lökések a jellemzően nyugati irányú szelet, csak estére mérséklődik a légmozgás. Zivatar környezetében szintén előfordulhatnak viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 14 és 19 fok között alakul, a felhősebb északkeleti tájakon lehet ennél pár fokkal hűvösebb is. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Éjszaka a felhőtömbök, és a záporos, zivataros csapadékgócok levonulnak kelet felé, és hajnalban már hazánk nagyobb részén derült idő várható. A délnyugati szelet helyenként élénk lökések kísérhetik, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 8 fok között alakul, a szélárnyékos részeken ennél kissé hidegebb lehet az éjszaka.

A zivatarveszély miatt a MetControl Zrt. elsőfokú figyelmeztetést adott ki Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyékre. Zivatarok környezetében viharos szél (~60-80 km/h) és néhol kis méretű jég (1 cm alatti átmérő) is valószínű, intenzív záporok környezetében jégdara előfordulhat.

Forrás: MetControl Zrt.Forrás: MetControl Zrt.

A meteorológiai szolgálat a viharos széllökések veszélye miatt Vas és Zala vármegyék kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Mint írták, a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Forrás: MetControl Zrt.Forrás: MetControl Zrt.

Az ország egyes területein 24 óra alatt 20 mm-t is meghaladó csapadék hullhat. Ezért a MetControl Zrt. elsőfokú figyelmeztetést adott ki a heves esőzések veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala vármegyékre.

Forrás: MetControl Zrt.Forrás: MetControl Zrt.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?