Jó hír a gazdáknak: napokon belül megérkezhet az életmentő eső

Jó hír a gazdáknak: napokon belül megérkezhet az életmentő eső

agrarszektor.hu
Változás áll be időjárásunkban, az eddigi északias áramlást, erőteljes déli, délnyugati áramlás váltja fel, és ez a változás hatással lesz a lehulló csapadék mennyiségére is. Az elmúlt három hétre jellemző gyakori, de többnyire csak kevés csapadékot adó, a talajt épphogy átnedvesítő záporok, zivatarok után a következő egy hétben kiadósabb esőkre, hevesebb záporokra is számítani lehet. Ezzel együtt a hőmérséklet is emelkedik, amire szintén nagy szüksége van a lassan érni kezdő őszi vetéseknek és a fejlődésben lévő kapás növényeknek egyaránt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hét első felében is többfelé alakultak ki záporok, zivatarok az országban ezekből azonban csak szerdán hullott elszórtan nagyobb mennyiségű csapadék - írja a met.hu. Az elmúlt öt nap csapadékösszege az ország nagy részén mindössze 1 és 5 mm között alakult, csak kevés helyen esett számottevő mennyiség. Ezek a gyenge esők, záporok csak arra elegendőek, hogy a talaj felszínének kiszáradását megakadályozzák, de a hét első felében mind a felső 20 cm-es, mind a felső 50 cm-es rétege a talajnak veszített nedvességtartalmából. Utóbbi rétegben ismét az ország területének több mint felén, elsősorban az alföldi régióban kritikusan alacsony, a növények számára hasznosítható vízmennyiség 40%-át sem elérő a nedvességtartalom. A fél méternél mélyebb talajrétegekbe az elmúlt hetek csapadékából szinte semmi sem szivárgott le, ott tavasz eleje óta folyamatos a nedvességvesztés.

Szántóföldi növényeink közül az őszi búza virágzik, az árpa a virágzás végének fenológiai fázisban jár, a repce pedig már a magot fejleszti. A kapás növények közül a napraforgó sokat fejlődött, általában már 6-8 leveles állapotú. A kukoricának túl hűvös van, fejlődése elég vontatott, de már egyre többfelé az 5-7 leveles állapot a jellemző. Az állományok állapotát döntően befolyásolja az elmúlt időszak csapadékmennyisége és a talajok vízgazdálkodó képessége. Ahol májusban esett legalább 30 mm eső, ott sokat javult a helyzet, de a gyomosodás is megindult. A nedvesebb idő, a magasabb páratartalom a növényi kórokozók elszaporodását is segítette.

Időjárásunkat a következő napokban egy Északnyugat-Európa fölött örvénylő nagy kiterjedésű ciklon határozza meg, melynek előterében hazánk fölé délnyugati irányból meleg, nedves légtömegek áramlanak, majd a jövő hét elején a mediterrán térségben alakul ki egy légköri képződmény, amely szintén csapadékos időt okoz. Így a következő egy hétben gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, és akár heves záporok, zivatarok kialakulására is számítani lehet. Pénteken a nap második felében eső is hullhat. Szombaton átmenetileg csökken a csapadékhajlam, csak elszórtan lehetnek záporok, és a Dunántúlon ez vasárnap is így marad, keleten akkor már többfelé lesznek záporok, zivatarok. A jövő hét első felében ismét országszerte többfelé lehet csapadékra számítani főként záporok, zivatarok formájában. A következő egy hétben a jelenlegi számítások szerint az ország nagy részén 20-50 mm közötti csapadékmennyiség valószínű, ami az eddiginél számottevőbb mértékben nedvesítheti át a talaj felső fél méteres rétegét. A csapadékosabb idővel a levegő páratartalma is megnövekszik, ami számos növényi kórokozó számára jelent kedvező feltételeket. A szél csütörtökön és pénteken lesz nagy területen erős, szombattól mérséklődik, és csak zivatarok környezetében kell erős vagy viharos szélre számítani, máshol legfeljebb élénk széllökések lesznek jellemzőek. Melegszik az idő, a minimum hőmérsékletek már mindenütt 10 fok fölött, 13 és 18 fok között alakulnak, és a maximumokra is az évszaknak megfelelő, 23-27 fokos értékek lesznek jellemzőek. Ennél hidegebb pénteken várható a Dunántúlon egy hidegfront átvonulása miatt.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?