Egyre többen ültetnek ilyen növényeket itthon: tudhatnak valamit?

Egyre többen ültetnek ilyen növényeket itthon: tudhatnak valamit?

agrarszektor.hu
Kertépítési és fásítási láz söpör végig Európán, ami hiányt okoz a kertészeti árudákban a sokéves, nagyobb fákból. Tavaly ugyan kissé megtört a lakosság nyolc éve tartó, a Covid idején extrém méreteket öltött kertépítési kedve, a tendencia azonban nem változott: egyre több a fa, a zöldfelület pedig folyamatosan nő az irodaházak és lakónegyedek környékén, illetve az épületekben is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tavaly 10-15 százalékkal drágultak a növények, és még idén is várható néhány százalékos átlagos áremelkedés, a kertészeti árudákba most érkezik be a hazai termelőktől, és elsősorban Hollandiából, Lengyelországból és Olaszországból származó áru, de a sokéves, nagyobb fákból még évekig jelentős utánpótlás hiány várható

- tájékoztatta a Világgazdaságot a Gödöllői Királyi Kastély pálmaházát és árudáját üzemeltető Pálmaház Kertészet és Herbárium Kft. ügyvezetője, Mihalik Zoltán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tavaly sokéves tendencia tört meg, amikor a 2015-től érzékelhető, a Covid éveiben csúcsokat döntő, jellemzően 30-40 százalékos forgalomnövekedés megtorpant, sőt, némi csökkenésbe váltott. A kereslet mérséklődése viszont nem egyenletes.

A klímaváltozás itt is közbeszól 

A klímaváltozás ösztönző hatással van a családi házakban élőkre is, hiszen az elmúlt évek megmutatták, hogy az árnyas fákra bizony nagy szükség lehet a nyári hőségben. Hasonlóan látványosak az irodaházak környékén zajló zöldítési programok, a munkahelyen, lakóhelyen, sőt, a közterületeken is egyre több és színesebb kisebb-nagyobb zöld sziget nő ki a semmiből. Mihalik Zoltán kifejtette, hogy egy családi ház körüli átlagos méretű kertbe legalább félmillió forint, de inkább milliós tétel a növénytelepítés ára. Mindez a 20-30 ezres facsemeték és a sok ezer forintos évelők, örökzöldek, bokrok, rózsatövek és egyéb növények árát látva nem is tűnik túlzásnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, mediterrán irányba megy a kereslet és egyre népszerűbbek az olajfák már Magyarországon is, amik ráadásul nem is olcsók, hiszen az 50-60 évesek ára félmillió forint körül mozog. Továbbá sokan keresik a télálló kínai kenderpálmát, ami elviseli a mínusz 15-17 fokot is, csak a friss hajtásait kell a fagyoktól óvni. De a különböző mentatípusok is nagyon népszerűek, a bors-, ananász-, eper-, alma-vagy a banánmenta ízében vagy illatában hozza a névadó gyümölcsös jegyeket.

Miközben nagy kedvvel ültetnek bogyós gyümölcsöket a ház körüli kiskertekbe is a lakók, a málna, a ribizli, a tőzegáfonya, vagy a folyton termő eprek nagyon keresettek, a gyümölcsfákat jellemzően nyaralókba, hobbikertekbe vásárolják csak. A modern kertes házakba az árnyékáért és nem a terméséért ültetik a  fákat, ezekben a házakban élők többnyire igénytelen növényeket szeretnének. Olyanokat, amelyek a kezdeti gondoskodás után minimális törődést igényelnek

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?