2023. október 1. vasárnap Malvin
Elárulta a titkot a szakértő: így szabadulhatsz meg garantáltan a meztelencsigáktól

Elárulta a titkot a szakértő: így szabadulhatsz meg garantáltan a meztelencsigáktól

Nincs is annál szebb, mint mikor a saját kertünkbe betérve megcsodáljuk a növényeinket, esetleg egy kellemes reggelen kisétálunk, és leszakítunk néhány darab friss gyümölcsöt, zöldséget. Ezek az álomszerű napkezdések azonban egy pillanat alatt elszállhatnak, ha szeretett, gondosan ápolt növényeinket ellepték a meztelencsigák, vagy már éppen el is kezdték csemegézgetni őket. Ezek az állatok a kertészetek és a házi kiskertek nagy ellenségei, ám nem kell aggódni, ha hozzánk is betérnek. Mint mindenre, erre is van megoldás, alábbi cikkünkből pedig kiderül, hogy hogyan vehetjük fel a "harcot" ellenük.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A meztelencsigák szinte minden évben borsot törnek a kertészek orra alá, hiszen rövid idő alatt akár az egész veteményest képesek elpusztítani. Megyeri Szabolcs kertészmérnök néhány jó tanáccsal és praktikákkal látott el minket, melyekkel távol tarthatjuk a csúszómászókat a növényeinktől, ráadásul ezekkel a trükkökkel költséghatékonyan megúszhatjuk a védekezést. Még mielőtt belekezdenénk, lássuk, hogy 

Milyen kárt tudnak okozni ezek az állatok a kertben?

Mint megtudtuk, a szárazföldi csigák - legyen szó házas vagy házatlan csigáról - rágásukkal tesznek kárt növényeinkben, mely drasztikus esetben a teljes lomb tarrágásával is járhat. Bizonyos növényeket előszeretettel fogyasztanak, így a veteményes kertben például a saláta és káposztafélék eshetnek áldozatukul, míg a díszkertben a dáliák és árnyékliliomok kedvelt csemegéik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit tehetünk, ha megjelentek?

Ha már nagy számban jelentek meg a kertben már nem lesz egyszerű dolgunk, vagy a manuálisan összeszedjük őket vagy úgynevezett csigariasztó szereket használunk, melyek tulajdonságaikat tekintve erősen nedvszívó anyagok, így a csigák kiszáradását okozzák, azok kerülik őket  

- mondta Megyeri Szabolcs.

A szakember kitért a megelőzésre is, ami ebben az esetben is kulcsfontosságú, hiszen ez lehet a leghatékonyabb módszer ellenük. A legjobb, amit tehetünk, ha a kertben felszámoljuk a rejtőzésre, nappali pihenésre alkalmas gyomsávokat. Ha pedig tartunk a csigainváziótól, akkor az öntözést inkább reggelre időzítsük, valamint kerti eszközöket, tárolóedényeket tároljuk beltéren, mert ezek alatt is tanyát verhetnek, menedéket találhatnak. Meg kell említeni, hogy úgynevezett inváziós csigafajok is tartoznak a meztelencsigák közé, melyekre a gyors szaporodásbiológia jellemző.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek az igazi Kánaánok számukra

A meztelencsigáknak a nedves, párás kertrészek ideálisak, hiszen napközben védett menedéket találnak, így akár növények alá is behúzódnak, de vízgyűjtő hordók és virágcserepek alatt is találkozhatunk kisebb példányokkal. Egyébként számos módszerrel lehet és szoktak is próbálkozni, csak, hogy néhány említsünk: a sörcsapda talán az egyik leggyakrabban használt módszer, mikor edénybe öntünk egy kis sört, amelyet kicsit beásunk a földbe, és a csigák vonulási útjába rakjuk. Ez odacsalogatja őket, belemásznak, és elpusztulnak, de egyesek szerint ugyanez a módszer cukros élesztővel is jól működik. Mások szerint, ha vasport szórunk a csigák vonulási útjára, és abból a nedvesség miatt rozsda lesz, akkor a csigák szintén elkerülik majd növényeinket. Sokan a tojáshéj mellett teszik le a voksukat, érdemes ugyanis összeaprított tojáshéjat szórni a csigák vonulás útjára, illetve a növények köré, ez ugyanis megsebzi az állatokat, amelyek így távol maradnak majd a veteményesünktől. Próbálkozni tehát lehet, de igyekezzünk minél környezetbarát módszert választani, és, mint említettük, a hangsúly a megelőzésen van!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 30. 18:34