Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tartsd távol a kártevőket a kertedtől

Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tartsd távol a kártevőket a kertedtől

agrarszektor.hu
Hamarosan itt van sokak kedvenc évszaka, a tavasz. Mindent ellepnek a növények, a frissen nyíló virágok, zöldül a táj, a környezetünket madárdal önti el. Akinek pedig kertje van, kezdődhet a munka, hiszen tavasszal rengeteg a tennivaló. Egyúttal a melegebb idő bekövetkeztével a kártevők is megjelennek, és előszeretettel telepednek meg a veteményesünkben. Éppen ezért nem árt résen lennünk, és felkészülnünk az elkövetkezendő időszakra. Hogy miket tehetünk a nemkívánatos betolakodók ellen, azt az alábbi cikkünkben gyűjtöttük össze.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy saját kertünk és növényeink vannak, akkor vélhetően kártevőink is vannak vagy éppen lesznek, ha nem vigyázunk. Éhes tetvek, legyek, krumplibogarak, csigák, cserebogarak, gombák és baktériumok - számtalan kártevő támadhatja meg a kertünkben lévő növényeket. Így hát nincs mese, védekeznünk kell, különben az ingyenes étkezésekben és szállásban bízva beletelepülnek hozzánk. A jó hír azonban az, hogy mindenre van természetes, nem ritkán filléres ellenszer. Lássuk, melyek lehetnek ezek!

EZ IS ÉRDEKELHET

A szappan ereje

Ha levéltetvek támadják meg a növényeinket, akkor vegyünk fel kesztyűt, vagy fogjunk egy rongyot, és távolítsuk el a kártevőket. Ezután szappanos oldattal permetezzük le a leveleket. Az oldatot úgy készíthetjük el, hogy 1 liter vízben 20 g szappant feloldunk. Miután kihűlt a keverék, egy szórófejes flakonból spricceljük is a „bajos” területekre. Plusz tipp: levéltetvek ellen még a csalán, a kamilla a paradicsomlevél és a fokhagymalé forrázata is aranyat érhet! Ebben az esetben a kihűlt keverékkel ugyanúgy permetezhetünk. Készíthetünk belőle neem-olajas oldatot is. Nem kell hozzá más, csak egy evőkanál reszelt szappant és fél evőkanál neem olaj, amit egy liter langyos vízhez kell keverni. Jól keverjük össze, és permetezzük a növényekre, hogy elűzzük vele a kártevőket és rovarokat - írja a balconygardenweb.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szódabikarbóna is jó szolgálatot tehet

A szódabikarbóna természetes takarítószerként nagyszerűen megállja a helyét, ami pedig még egy plusz érv a használata mellett az az, hogy a vizes oldata gombaölő és rovarűző hatással rendelkezik.

Kezünkkel a csigák ellen

Nemcsak a rovarok okozhatnak fejtörést, hanem a csigák is. A legjobb, ha esélyt sem adunk nekik arra, hogy elérjék a növényeinket. Ezt úgy tehetjük meg, hogy fizikai akadályt állítunk nekik, vannak már kifejezetten erre a célra készül védőhálók, de lemezkerítést is állíthatunk.

A 100%-ig természetes védekezés

Ha tényleg ki szeretnénk kimaxolni a természetességet, akkor ültessünk célzottan olyan növényeket a kertbe, amelyek a kártevők ellenségei, erős illatuk ugyanis elriasztja ezeket. Ilyen például a levendula, büdöske, körömvirág, a metélőhagyma, fokhagyma, vagy a vöröshagyma, emellett a fűszernövények közül a bazsalikom, a fehérüröm és a rozmaring. A zöldágyások szélére ültetett növények megakadályozzák a kártevők pusztítását és legfőképpen a legyek, tetvek, földibolhák és gyümölcsmolyok ellen hatásosak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így tartsuk távol a négylábúakat is

A cicák társaink lehetnek a mindennapi életben, ettől függetlenül tudnak bajt csinálni a kertünkben. Hogy ezt megelőzzük, tegyünk apróra vágott citrushéjat a talajra vagy kávézaccot. Akár illóolajokat is bevethetünk: a legtöbb macskafélét kifejezetten irritálja bizonyos növények illata. Egy liter vízben oldjunk fel 5-6 csepp eukaliptusz-, citromfű-, levendula- vagy borsmenta illóolajat, rázzuk fel az így kapott oldatot és permetezzük be vele a növényeket, vagy akár az egész udvart, így biztosan távol maradnak majd a cicák a kertünktől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03