Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.03.13. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.03.13. szerda

agrarszektor.hu
A Dunántúlon szakadozottabb, gomolyosabb, attól keletre a nap nagyobb részében vastagabb, zártabb lesz a felhőtakaró, majd délutántól előbbi tájunkon már elkezd határozottan csökkenni a felhőzet - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.03.13.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.03.13.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.03.13.) napon.

2024.03.13. szerda: A Dunántúlon szakadozottabb, gomolyosabb, attól keletre a nap nagyobb részében vastagabb, zártabb lesz a felhőtakaró, majd délutántól előbbi tájunkon már elkezd határozottan csökkenni a felhőzet. Főként az északkeleti, keleti megyékben valószínű eső, zápor, délutántól egyre inkább a Makó-Salgótarján vonal szélesebb sávjában lehet csapadék. Az északi, északnyugati szelet a Dunántúl mellett az északkeleti megyékben is erős, néhol viharos lökések is kísérhetik. Estére jelentősen veszít erejéből a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható.
Késő estére 5 és 11 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Mivel a felettünk lévő ciklon lassan kelet felé távolodik, így fokozatosan gyengülő és megszűnő hideg fronthatásra kell számítani. Legáltalánosabb panaszként még fejfájás, migrén jelentkezhet.

A következő napon várható időjárás

2024.03.14 csütörtök: Közepesen, a Dunától keletre inkább erősen felhős égkép valószínű, sőt arrafelé lesznek olyan tájak, ahol akár egész nap borult maradhat az ég. Ott néhány zápor előfordulhat, másutt nem valószínű csapadék. Átmenetileg megélénkül az északnyugati szél. A csúcsérték 11 és 16 fok között alakul.

Friss híreink:

Pörög a vetőmagpiac, de az olcsóbbat keresik a gazdák

Az elmúlt szezonok során anyagilag kimerült szántóföldi növénytermesztők igyekeznek spórolni az inputkiadásokkal, ám míg az őszi kalászosok vetésénél szóba jöhetett a fémzárolt vetőmagok helyett a vetésre szánt mennyiség visszafogása, ez a tavaszi vetésűeknél biológiai okokból sem jelent megoldást. A piacon jelenleg kedvező akciók is jellemzőek, a mindeddig kiváró gazdák pedig részben ezek hatására is élénken keresik a megbízható vetőmagokat. Nem jelenti ugyanakkor ez azt, hogy ne figyelnének oda a költségeikre, a széles szortimentből a legtöbben máris igyekeznek az olcsóbb ajánlatokat kiválasztani. Míg a nagy, tőkeerős szereplők kevésbé érzékenyek a kiadásokra, a kisebb és közepes termelők tömegei az alsó polcról válogatnak, és azt is minél később szeretnék kifizetni – vállalva ezzel a havi kamatokat is.  

Itt a tavasz nagy agráreseménye! - Utolsó helyek az Agrárium Konferencián

Egy hét múlva, március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium Konferenciáját, amely a tavasz egyik legkiemelkedőbb agrárszakmai eseményének számít. A konferencia összefoglalja mindazokat a legjelentősebb támogatási, szabályozási, piaci, finanszírozási és jövedelmezőségi változásokat, amelyek meghatározhatják az ágazati szereplők eredményes gazdálkodását 2024-ben. A jelentős érdeklődés miatt a konferenciára már csak korlátozott számban kaphatók jegyek.

Jó helyzetben van a magyar takarmányipar, de azért vannak kérdőjelek

Az elmúlt évek nehézségei - az infláció, az aszály és a miatta magasba szökő terményárak, valamint a szomszédban zajló háborúból kifolyólag megugró energiaárak - ellenére lassan talpra állni látszik a magyar takarmánygyártás. Az alacsony alapanyagárak és az egyre csökkenő kamatok egyfajta stabil környezetet teremtettek, amelynek során a takarmánygyártók és az állattartók is tudnak előre kalkulálni a költségekkel. A szakemberek ugyanakkor arra számítanak, hogy az idei évben is lesznek kihívások az ágazatban, ezért inkább óvatosak a következő időszakra vonatkozó előrejelzéseket illetően.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Te is lelépnél Amerikába melózni? Ma már nem olyan egyszerű, erről jobb ha tudsz!

Amerika kétség kívül a világ egyik legfejlettebb gazdasági nagyhatalma, ahol évente emberek milliói szeretnének letelepedni, és megvalósítani az amerikai álmot. Ám ez korántsem olyan egyszerű, mint aminek elsőre hangzik, a tengerentúli letelepedésnek ugyanis nagyon komoly szabályai vannak.

Igazi csodaszer terem a magyar földeken: nehéz begyűjteni, de rengeteg bajra gyógyír

Több mint tíz éve ültették el az első cserjéket a Szolnok melletti Tenyőszigeten. A környékbeliek érdeklődéssel figyelték a folyamatot, legtöbbjük számára a homoktövis ismeretlen növény volt. Jóllehet a homoktövis nem idegen ettől a tájtól. A hazánkban is őshonos növény természetes élőhelyei a folyópartok (voltak). A folyószabályozás következtében azonban a vadon növő homoktövis elvesztette életterét. A Töviskertem nevű ültetvényt 2010-ben telepítette be, egy négy hektáros területen Schultz-Marinka Edit, okleveles kertészmérnök, aki családi örökségből jutott hozzá a földterülethez. Mint mondja, hamar eldőlt, hogy itt szeretne egy gyümölcsöst megvalósítani, de az sem volt nehéz döntés, hogy mit: hamar a homoktövisre esett a választásuk. Mi történt a telepítés óta? Milyen nehézségek adódnak egy ilyen növény termesztése során? Milyen termékeket készítenek? Most a HelloVidék Schultz-Marinka Editet, a Töviskertem alapító tulajdonosát kérdezte.  

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?