Fontos hírek jöttek az árhullámokról: ezt minden magyarnak tudnia kell

Fontos hírek jöttek az árhullámokról: ezt minden magyarnak tudnia kell

agrarszektor.hu
A Dunán folytatódik a lassú apadás, szerencsére sehol sincs már árvízvédelmi készültség. Azonban nem lélegezhetünk fel Magyarországon, hiszen a Tiszán még mindig van a középső szakaszokon. Ami pedig a Balatont illeti, folyamatosan eresztik a vizét, úgynevezett "óvatos szinten tartó eresztés" zajlik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Súlyos árvízhelyzet van Németországban, de az InfoRádió érdeklődésére Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjea víz jellemzően nem a Duna vízgyűjtőjén esett, hanem más folyókén, így a Dunán újabb jelentős változás nem lesz, a folyam Magyarországon apad. De fontos mindig hozzátenni, hogy 5-6 napra látunk előre, folytatódik addig a nagyon lassú apadás, és már Mohácson is megszűnt az árvízvédelmi készültség.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Tiszán azonban még mindig készültség van a középső szakaszon, valamint a Körösökön is, mivel a Tisza vízgyűjtőjén újra meg újra hullik csapadék, és magasabb a hőmérséklet, ezért a Kárpátokban lévő hóolvadék is érkezik.

Most a Bodrogon és a Tarnán újabb árhullám indul el, az elmúlt két hónapban már a sokadik ott, a napokban elsőfokú készültséget kell elrendelni. Ez azt is jelenti, hogy a Tiszán sokkal lassabb az apadás a vártnál, néhány deciméteres emelkedés a felső szakaszokon még be is következhet

- fogalmazott a szakember.

Siklós Gabriella elmondta azt is, hogy folyamatosan eresztik a Balaton vizét, úgynevezett "óvatos szinten tartó eresztés" zajlik. Ezt azért hangsúlyozta, mert egy nagyon összetett hidrometeorológiai helyzetet kell a vízügyeseknek ezekben a napokban figyelniük.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?