Tragikus a helyzet a magyar földeken: ha nem jön óriási fordulat, nagy baj lesz

Tragikus a helyzet a magyar földeken: ha nem jön óriási fordulat, nagy baj lesz

agrarszektor.hu
Magyarországon márciusban az átlagos csapadékmennyiség mindössze 5 százaléka hullott le, részben ennek tudható be a tavak és a folyók alacsony vízállása, amin a közelgő csapadék sem segít jelentősen. Az egész ország területén alacsony a tavak és a folyók vízállása is, ami jelenleg még nem számít rendkívülinek, de helyenként már tapasztalható szélsőséges mértékben is - ez pedig a több mint egyéves periódus kevés csapadékának az eredménye

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2021 májusától a mai napig körülbelül két és fél havi csapadékhiány alakult ki Magyarországon, miközben az idei március 95 százalékos csapadékhiányt hozott a sok évnyi átlaghoz képest, ezek pedig már nagyon komoly számok. Jó hír viszont, hogy az előrejelzések szerint a következő négy napban lesz némi hiánypótlás, ez a mezőgazdaságnak kedvezhet főként, mintsem a vízgyűjtőknek. Hiszen most annyira száraz mindenhol a föld, hogy ha elkezd esni az eső, azt mindenhol be fogja szívni a talaj, a vízgyűjtő területeken is, és nem kerül majd sor lefolyásra a különböző lehetőségeken, csatornákon, kisebb patakon keresztül a folyókba vagy tavakba - magyarázta az Infostartnak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember elmondta azt is, hogy hazánkban eddig árvizet és belvizet tudtak előre jelezni, illetve készültséget elrendelni ezek ellen, de miután az elmúlt 5 évben egyértelműen a vízhiány lett a jellemző, a vízügyi ágazat is ebbe az irányba mozdult el, létrehozva az úgynevezett aszálymonitoring rendszert, ami 112 állomáson folyamatosan méri és szolgáltatja az aktuális hőmérsékleti-, csapadék-, illetve talajnedvességi adatokat, amikből a vízhiány mértékét (aszályindex) lehet kiszámítani, és elrendelni az első-, másod- vagy harmadfokú riasztást - vízhiány ellen. Az említett aszályindexet az is meghatározza, milyen gyakran ellenőriznek a szakemberek. Nyíregyháza-Szeged vonalon egyébként már zömében él az első-, illetve másodfokú készültség, ezért azokon a területeken különösen fontos lenne egy 10-20 milliméternyi csapadék a következő napokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?