Hatalmas csavar jön az időjárásban: erre jó, ha felkészülnek a magyarok

Hatalmas csavar jön az időjárásban: erre jó, ha felkészülnek a magyarok

agrarszektor.hu
Szombatig a tőlünk nyugatra, délnyugatra örvénylő mediterrán ciklonok előoldalára kerülünk, a magasban és a déli, délkeleti tájakon talaj közelében is több fokkal melegebb levegő áramlik fölénk. Ez a hőmérsékletekben is megmutatkozik majd, pénteken éles kontúr alakulhat ki a tavasziasan enyhe déli tájak és az ország többi borongós, csapadékos, jóval hidegebb területe között. Északon 1-2, délen akár 17-19 fok is lehet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez azt jelenti, hogy miközben az ország nagy részén csak 1 és 7 fok között alakulhatnak a pénteki maximumok, addig délen, nagyjából a Sarkad-Paks- Csurgó vonaltól délre kis távolságon belül drasztikusan változhat a hőmérséklet, mégpedig felfelé. Itt ugyanis talaj közelében is érződni fog a délről, délnyugatról érkező melegebb levegő hatása, ráadásul napközben a felhőzet is felszakadozhat és előbújhat a nap - írja az Időkép.

Ennek hatására különösen a déli határ közelében akár 15 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, több számítógépes modell a 17-19 fokot sem zárja ki. 18-19 fok, melegrekord? Ha már pedig ez így lesz, akkor bizony a melegrekord is veszélybe kerül. 1939-ben Szombathelyen és Kőszegen egyaránt kereken 18 fokot mutattak a hőmérők, ennek megdöntésére holnap nem elhanyagolható esély mutatkozik. Természetesen mint mindig, az utolsó szó ezúttal is az időjárásé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?