Nagy változás jöhet a rizs árában: erre jobb lesz felkészülni

Nagy változás jöhet a rizs árában: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
India várhatóan csökkenteni fogja a basmati rizs exportjára megállapított minimálárat - közölték kedden kormányzati és ipari források, miután a gazdák és az exportőrök panaszkodtak, hogy ez veszteségeket okoz a kereskedelemben. A nevük elhallgatását kérő bennfentesek szerint a korábbi tonnánkénti 1200 dolláros minimum exportárat várhatóan 950 dollárra fogják csökkenteni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az indiai kormány valószínűleg tonnánként 950 dollárra csökkenti az aromájáról híres prémium hosszú szemű rizsfajta, a basmati rizs minimum exportárát - tudta meg a Reuters. A tervezett árcsökkentésről olyan kormányzati és ipari források számoltak be a portálnak, akik nem kívánták felfedni a kilétüket, mivel a döntést még nem hozták nyilvánosságra. Mint ismeretes, India augusztusban tonnánként 1200 dolláros minimum exportárat vetett ki a basmati rizsszállítmányokra, hogy a kulcsfontosságú államfőválasztások előtt féken tartsa a helyi árakat. A minimum exportárat a várakozások szerint az új szezon termésének betakarításával kellett volna csökkenteni, de az indiai kormány október 14-én közölte, hogy további értesítésig fenntartja azt, feldühítve ezzel a gazdákat és az exportőröket, akik szerint az új termés a belföldi árak csökkenéséhez vezetett.

A hatóságok később azonban azt közölték, hogy aktívan felülvizsgálják a minimum exportárat. A basmati rizst egyedül Indiában és Pakisztánban termesztik, az előbbi ország egymaga több mint 4 millió tonna basmati rizst exportál olyan országokba, mint Irán, Irak, Jemen, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok.

A MEP csökkentéséről szóló döntés mind a gazdáknak, mind az exportőröknek segítene, akik az 1200 dolláros MEP miatt szenvedtek

- mondta Prem Garg, az indiai rizsexportőrök szövetségének elnöke.

A tonnánként 1200 dollárban meghatározott minimum exportár olyan súlyosan érintette a kereskedelmet, hogy az exportőrök nem vásárolták több a rizst a gazdáktól - tette hozzá a szakember. Hasonlóan látja a helyzetet Vijay Setia, az északi Haryana állam egyik vezető exportőre, aki szerint ez döntés segíteni fogja a basmati rizs kereskedelmének újraindítását. India, a világ legnagyobb rizsexportőre, egyébként a nem basmati rizsfajták kivitelét is korlátozta idén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?