Végleg búcsúzhatunk ettől az élelmiszertől? Teljesen eltűnhet sokak kedvence

Végleg búcsúzhatunk ettől az élelmiszertől? Teljesen eltűnhet sokak kedvence

agrarszektor.hu
Teljesen eltűnhet a paella Spanyolország gasztronómiájából. Az ország egyik nemzeti ételének készítéséhez való rizs termesztése ugyanis ellehetetlenülhet, mivel az szükséges gombaölőt betilotta az Európai Bizottság.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Végérvényesen eltűnhet a spanyolok egyik nemzeti étele, a paella. Ugyanis az Európai Bizottság betiltotta azt a növényvédő szert, a tricyclazole-t, amivel az étel egyik alapanyagául szolgáló rizst kezelték a spanyol gazdák. És ez egy újabb példa ez arra, hogy mennyire feldühítik és ellehetetlenítik a közös környezetvédelmi szabályok az agrártermelőket - írta meg az Infostart a Világgazdaság információi alapján.

Mint kiderült, az úgynevezett arroz bombát, avagy bomba rizst szinte kizárólag Spanyolországban termesztik, de a pyricularia gomba miatt tavaly a termés csak a fele volt a tízéves átlagnak. Erről korábban három valenciai termelő panaszkodott a Reuters hírügynökségnek. Miguel Minguet, aki az Albufera Nemzeti Parkban termeszti ezt a rizsfajtát, úgy nyilatkozott, hogy a bomba rizs

nagy valószínűséggel el fog tűnni. A terményünket tönkreteszik a szabályozások.

Közben a legnagyobb globális exportőrök, így Brazília, India és Kambodzsa nagymértékben támaszkodik ugyanarra a növényvédő szerre. A gazdák Európa-szerte tiltakoznak az utóbbi időben az uniós szabályozások és az olcsó, többek között ukrán agrárimport ellen, Spanyolországban ezen a héten tüntettek. A megmozdulások rávilágítanak arra, hogy az EU milyen nehezen tudja összeegyeztetni fenntarthatósági törekvéseit azzal a céljával, hogy az élelmiszer-termelés terén önellátóbbá váljon, hogy kiküszöbölje az ellátási láncok fennakadásait.

Az EU 2018-ban tiltotta be a tricyclazole-t, mert azt találta, hogy az káros az emberi szervezetre. A gazdák negyven éven keresztül használták ezt a szert, hogy védjék a Spanyolország lápos vidékein termesztett különleges rizsfajtát. Leginkább azonban talán az háborítja fel a gazdákat, hogy az EU engedi olyan rizs importját, amelyben kicsi mennyiségben megtalálható a gombaölőszer. Ahogy Emilio Gonzalez, a Cordobai Egyetem agrártudományi professzora rámutatott, egy szabály vonatkozik Európára és egy másik a blokkon kívüli termelőkre.

Az Albufera vizes élőhelyen termelő gazdák még legalább két másik gombaölő szert azonban használhatnak. Ezek a szerek beszűrődnek az ökoszisztémába, és hatással vannak a garnélarák populációira - derült ki egy 2023-as tanulmányból, amelyet Andreu Rico, a Valenciai Egyetem biodiverzitás-kutatója vezetett. A rizs „intenzív monokultúra, ahol a betegség könnyen terjed egyik szántóföldről a másikra” - hangsúlyozta a kutató.

A bomba rizs ára a termelésének csökkenése miatt három év alatt megduplázódott, és kilónként már öt euró felett árulják a boltokban. Spanyolország legnagyobb szupermarketlánca, a Mercadona megerősítette, hogy az elmúlt hónapokban hiány volt ebből a rizsfajtából, de a kínálat fokozatosan helyreáll szinte minden üzletükben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?