Drámai döntés született: ez komoly hatással lesz a rizs árára

Drámai döntés született: ez komoly hatással lesz a rizs árára

agrarszektor.hu
India azon döntése, hogy fenntartja a basmati rizs exportjára vonatkozó jelenlegi minimálárat, tovább fogja akadályozni a prémium fajta tengerentúli értékesítését. A gazdák és a malmok szerint a döntés emellett a mezőgazdasági jövedelmeket is csökkenteni fogja, mivel a termelőknek nagy készletekkel kell számolniuk az új szezonban termesztett fajtából, mondták a gazdák és a malmok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

India még 2023 augusztusában döntött úgy, hogy tonnánként 1200 dollárban határozza meg a basmati rizs minimális exportárát (MEP). És bár mindenki arra várt, hogy az indiai kormány az új termés betakarítását követően csökkenteni fogja ezt a minimálárat, ám a napokban a döntéshozók közölték, hogy további értesítésig fenntartják azt - olvasható a Reuters oldalán. Az aromájáról híres prémium hosszú szemű basmati rizst csak Indiában és Pakisztánban termesztik, az előbbi ország pedig évente több mint 4 millió tonna basmati rizst exportál olyan országokba, mint Irán, Irak, Jemen, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és az Amerikai Egyesült Államok.

India, a világ legnagyobb rizsexportőre, a nem basmati rizsfajták kivitelét is korlátozta, hogy a kulcsfontosságú államfőválasztások előtt féken tartsa a belföldi árakat. Egy, az ország északi részén tevékenykedő gazda elmondása szerint a termelők hatalmas veszteségekre számíthatnak. Mint mondta, hiába takarították be a termésüket, de nincsenek vevők.

A minimálárak fenntartása komoly csapás az ágazat szereplői számára

A gazdák a nyári vetésű rizsfajtákat az esős júniusi és júliusi hónapokban ültetik el, és októberben kezdik betakarítani a termést. Ahogy az új termés beérkezik, az árak esni kezdenek. A gazdák, a malmok és az exportőrök azt hitték, hogy a kormány csökkenteni fogja az általuk túlságosan magasnak tartott MEP-et, amint az új szezon termése piacra kerül.

Vijay Setia, az India egyik kenyérkosarának számító északi Haryana állam egyik vezető exportőre a portálnak elmondta, hogy az 1200 dolláros MEP fenntartásáról szóló döntés nagy csapás számukra. A szakember azt is hozzátette, hogy az indiai kormánynak azonnali hatállyal tonnánként 850-900 dollárra kellene csökkentenie ezt az összeget.

A beszámolók szerint a basmati rizstermesztők nehezen tudják eladni a terményüket, mert a molnárok és a kereskedők már nem jönnek a tucatnyi nagybani piacra vásárolni. A kereskedők szerint a basmati fajták ára több mint 20%-kal csökkent, mióta a kormány bevezette a minimálárat. A helyzetet nehezíti, hogy a basmatit fajtát nem fogyasztják széles körben Indiában, ezért a kormány nem vásárolja fel a termést, hogy állami tartalékokat képezzen belőle.

A gazdák frusztráló kényszerhelyzetben vannak. Arra biztatjuk Pakisztánt, hogy rövid távon vegye át az irányítást a basmati rizs piaca felett

- mondta egy neve elhallgatását kérő vezető exportőr. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?