Olyan időjárás jön hétvégén Magyarországon, amire senki sem számított

Olyan időjárás jön hétvégén Magyarországon, amire senki sem számított

agrarszektor.hu
Tegnapfagyosan indult a reggel, az ország nagy részén fagypont alá csökkent a hőmérséklet és nem volt másképp még ma hajnalban sem. Csütörtöktől azonban változik a helyzet, megerősödő déli, délnyugati áramlással nagyjából 15-17 fokkal melegebb levegő érkezik Afrika felől a 850 hPa-os főizobárszinten, azaz nagyjából 1500 méteres magasságban. Ez természetesen a talaj közelében, vagyis a kétméteres magasságban mérhető hőmérsékletekre is hatással lesz: megenyhülnek az éjszakák, jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csütörtök hajnalban északkeleten még lehet gyenge fagy, máshol már nem fog fagyni. A péntekre virradó éjszaka az ország nagy részén már kifejezetten enyhe időt hoz, az ország északkeleti felén lesznek olyan helyek, ahol éjjel emelkedni fog a hőmérséklet. Az északkeleti harmadban 7 és 12, máshol 13 és 19 fok között alakulnak a minimumok - írja az Időkép.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szinte elképzelni is nehéz, de a mostani fagyos hajnalokat követően szombat hajnalban akár egy póló vagy vékony pulóver is elegendő lehet, a jelenlegi számítások szerint az ország délkeleti felén nagy területen 20 fok körül, kevéssel 20 fok fölött maradhat a legalacsonyabb hőmérséklet, ami valljuk be, október végéhez közeledve igen csak kirívónak számít. Mindez ugyanis azt jelenti, hogy október 21-ére virradóan többfelé trópusi éjszakát regisztrálhatnak. Jó eséllyel rekordok is dőlhetnek. A szokatlanul magas éjszakai hőmérsékletek alakulásában az egyik kulcsszerepet az erős déli-délnyugati szél játszhatja. A nappali felmelegedés is ugrásszerűen erősödik, pénteken és szombaton nyárias melegben lesz részünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?